Integrering og integreringspolitikk

Troskapsløfte til Norge

Bare en av ti som ble norsk statsborger i fjor avla det frivillige løftet om troskap til Norge. Dette tilsier at av Norges 14 400 nye statsborgere i 2007, fant bare 1 450 veien til statsborgerseremoni og avla troskapsløfte.

Rådhuset var pyntet og duket for stor fest i Stavanger rett før jul. Det glitret i ordførerkjeder, dresser og norske flagg, mens elevkoret fra St. Svithun videregående sang «Ja, vi elsker». Seks ordførere, fylkesmann Tora Ausland, fylkesordføreren, to politimestere og en gjeng utlendingsbyråkrater var møtt opp for å høre nye landsmenn avgi troskapsløfte. Selv statsminister Jens Stoltenberg hadde sendt sin politiske rådgiver Hadia Tajik med fly fra Oslo. 214 nye statsborgere var personlig invitert. Bare 11 dukket opp, skriver Aftenposten.no

Den nye statsborgerloven fra 2006 skulle få fortgang i integreringen av innvandrere blant annet ved en høytidlig seremoni og troskapsløfte, som slik sett skulle knytte nye statsborgere sterkere til Norge. Alle nye statsborgere skal bli orientert om seremonien når de får det norske passet. I tillegg skal de få en personlig invitasjon i posten.

At bare 10 prosent av dem som fikk norsk pass i fjor valgte statsborgerseremoni og å gi sitt troskapsløfte til Norge, er skuffende få. I tillegg gikk fremmøtet ned i løpet av høsten i fjor.

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen er heller ikke fornøyd med oppmøtet. Fylkesmennene har derfor fått beskjed om at i år skal man få dobbelt så mange til å møte opp.

– Vi jobber med flere tiltak. Vi ser at informasjon alene ikke er nok. Seremonien skal være en positiv opplevelse, og det tror jeg den har vært for dem som har deltatt, sier regionleder Geir Halmrast i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet Indre Øst.

En av Norges nye statsborgere som ikke har avlagt troskapsløfte, er Mohammed Rashid. Han fikk norsk pass i fjor, åtte år etter at han hoppet av til Norge under Norway Cup sammen med kameratene på et fotballag fra Sierra Leone. Han forteller til Aftenposten at det føles godt å ha fått norsk pass, men at han ikke har hørt noe om helst om noe troskapsløfte. Rashid avviser derimot ikke å gi et slikt løfte.

– Jeg er et veldig trofast menneske, og synes det er viktig at man følger norsk lov. Håper jeg kan få med meg neste seremoni, sier Rashid.

Samtidig legger han til at det han lurer mest på akkurat nå, er om det er mulig å spille på fotballslandslaget til Sierra Leone når man er norsk statsborger.