Arbeid og utdanning

Stadig flere innvandrere førtidspensjoneres

I Danmark har det vært en dramatisk økning i andelen innvandrere som førtidspensjonerer seg. På ti år er det steget fra 5.470 til 14.800 i 2007, svarende til 171 prosent. Førtidspensjonering hindrer integreringen og demmer opp om ghettoene – regjeringen vil derfor fenomenet til livs.

Velferdsminister Karen Jespersen (V) er ikke i tvil: kurven som viser en dramatisk økning av andelen ikke-vestlige innvandrere som førtidspensjonerer seg, skal knekkes. Den danske regjeringen har nylig feiret seg selv med gode tall om andelen innvandrere i arbeid og i utdanning, men i dag kommer en ny opptelling som setter spørsmålstegn ved integreringen. Kommunene parkerer nemlig i stor stil innvandrere på førtidspensjon, skriver Berlingske.dk.

Tallene er fra DST (Danmarks Statistik) og analysert av kultursosiolog og folketingsmedlem for Venstre, Eyvind Vesselbo. I samme periode har antallet førtidspensjoneringer for dansker og vestlige innvandrere falt.

»Problemet er, at ingen har været opmærksomme på dette,« sier Vesselbo, som mener at myndighetene må bak tallene og se hva som kan gjøres. Ett av regjeringens store mål er å få brutt opp ghettoene, men mange på førtidspensjon tilsier at det går stikk motsatt vei. Å bare få tilsendt en pengesjekk hver måned, var nøyaktig slik situasjonen var 1990-tallet. Den gang var det kontanthjelpen som parkerte innvandrerne, forklarer Vesselbo. Han mener at manglende kontakt med arbeidsmarkedet tilsier ingen aktivering – og ingen kontakt. Om ti år tror han at Danmark kan ha 40-45.000 på førtidspensjon, om ingenting gjøres.

Statsråd Jespersen sier hun er oppmerksom på tallene, og at regjeringen ikke vil godta denne utviklingen. 1990-tallets berøringsangst skal ikke gjenta seg:

– Derfor er det vigtigt at få klarlagt, hvor mange det drejer sig om? For at knække kurven og det skal den! Vi skal have brudt op i ghettoerne, og der er en nøje sammenhæng med, at du har kontakt til danskerne. Og her er noget af det vigtigste at få brudt denne fødekæde, sier Jespersen.

HRS kjenner ikke til andelen førtidspensjonerte i Norge, men håper at den norske regjeringen har en viss kontroll med utviklingen.