Politikk

Politisk parti i religionsstrid

Asmaa Abdol-Hamids kandidatur til det danske Folketinget for Enhedslisten har ført til at partiet innleder sitt årsmøte med debatt om hvorvidt partiet er å betrakte som ikke-religiøst, religionskritisk eller et anti-religiøst parti.

Palestinskfødte Asmaa Abdol-Hamid vil bli den første muslimske kvinnen i det danske Folketinget med sin tilknytning til Enhedslisten (tilsvarende partiet Rødt i Norge). En av hennes fremste kampsaker har vært å beholde hijaben på i Folketinget. Dette skapte en bekledningsdebatt i Folketinget, som endte med at hijab tillates. Asmaa har også fått mye kritikk for at hun ikke vil håndhilse på menn, da det ifølge henne strider mot islam. Hun er blitt beskyldt for at hennes holdninger strider mot venstrefløyens idealer om integrering og likestilling.

Etter at Asmaa Abdol-Hamid kandidatur og holdninger er blitt kjent, har Enhedslisten falt som en stein på meningsmålingene. Og nå har den samme Asmaa skapt religionsstrid internt i partiet.

Når Enhedslisten fredag starter sitt årmøte på fredag vil de starte med en temadebatt om partiets holdning til religion. Her skal de ta stilling til en rekke betenkninger om partiet holdninger til religion. Betenkningene strekker seg fra at partiet er et ikke-religiøst parti, at det er et religionskritisk parti, til et parti som «motstander av kristendom, islam og all annen religion».

Bak sistnevnte uttalelse står en rekke medlemmer av Enhedslistens Anti-Religiøst Nettverk, som nettopp ble stiftet på grunn av Enhedslistens beslutning om Asmaas Folketingskandidatur. Dette nettverket jobber for at partiet skal bli uttalt ateistisk og slik sett ikke gi religiøse mennesker tillitsposter, skriver Ekstrabladet.dk.