Ytringsfrihet

Ordføreren overkjører 17.mai-komiteen

24.04.08 (oppdatert): Oslos ordfører, Fabian Stang (H), kan mer enn å hoppe i havet med rompa bar. Nå har han kastet seg inn i flaggdiskusjonen i Oslo, hvor han avviser at det ikke skal være lov å bære andres nasjonalflagg på Norges nasjonaldag. Mazyar Keshvari (Frp), som er medlem av 17.mai-komiteen i hovedstaden, ble så provosert over Stangs uventede utspill at han har trukket seg fra komiteen i protest. Nå kommer det reaksjoner fra ulikt hold - og det meldes om demonstrasjon i Oslo i ettermiddag.

Bystyrerepresentant Mazyar Keshvari (Frp) trekker seg fra 17.mai-komitéen i Oslo etter at ordfører Fabian Stang (H) i dag overrasket alle ved å tillate alle typer flagg i barnetoget på 17. mai, melder Dagbladet.no. Han mener at ordførerens utspill får komiteens medlemmer til å fremstå som intolerante.

– Det er en stor jobb å arrangere 17.mai-feiringen i Oslo. Når Fabian Stang nå står fram som den store helten, synes jeg han kan ta over resten av arbeidet med dagen selv, sier Keshvari.

Det var Dagsavisen som brakte nyheten om den, også for 17.mai-komiteen, ukjente beslutningen om at alle flagg er tillatt i hovedstadens barnetog. Det er dessuten en beslutning som strider mot den beslutning som komiteen selv har flagget.

– Fra bystyrets side oppfordrer vi til å føre det norske flagget, men det er ikke noe forbud mot å ha med seg flagg fra andre land, sier ordfører Stang til Dagsavisen.

Keshvari reagerer sterkt på at 17.mai-komiteen ikke er varslet.

– Vi er ikke blitt varslet. Jeg synes Stang opptrer veldig uryddig og han viser mangel på respekt for den jobben vi har gjort, sier han.

Selv har Keshvari opprinnelse fra Iran, men har ikke noe behov for å vifte med det iranske flagget på Norges nasjonaldag.

– Det er bare en dag i året vi feirer Norge som nasjon. På nasjonaldagen mener vi det er riktig å bare feire med norske flagg, de øvrige 364 dagene i året kan folk gå med de flaggene de vil, sier Khesvari.

Ordfører Stang forklarer sine uttalelser med det som skjedde på et møte i forretningsutvalget i går:

– Det som skjedde i går var at forretningsutvalget, der Frp også er medlem, presiserte at vi oppfordrer til å bruke norske flagg på 17. mai, men at det ikke er forbudt med andre flagg heller, sier Stang.

Ifølge ordføreren henvises det til ytringsfriheten, som det påpekes står sterkt i Norge, og at utvalget ønsket å få fram at bystyret ikke har lagt seg på noen forbudslinje.

– Hele 17.mai-feiringen bygger jo på ytringsfriheten, sier Oslo-ordføreren.

Jusprofessor Eivind Smith mener derimot at 17. mai-komitéen er på sikker rettslig grunn når de forbyr andre lands flagg i hovedstadens barnetog 17. mai.

– 17. mai er et arrangement som noen står bak og arrangøren må kunne definere rammene for feiringen utfra nasjonaldagens hovedformål og tradisjon. Derfor kan det ikke være ulovlig å bestemme at bare visse flagg skal kunne vises i toget, sier han til Dagbladet.no.
Og han legger til: Utenom slike spesielle arrangement kan folk vifte med hvilke flagg de vil – samt at ytringsfriheten også gjelder symboler.At Stang med dette utspillet gjør seg til en av de fremste talspersoner for ytringsfriheten, er interessant. Vi kan ikke erindre noe lignende engasjement for ytringsfriheten under karikaturstriden av Muhammed. Det hadde jo også vært interessant å se om Stang og hans likesinnede ville reagert på samme måte om noen kom på 17.mai-feiringen ikledd eksempelvis en t-skjorte med påtrykk av Muhammed i en eller annen variant. For noen ville dette helt sikkert blitt oppfattet som en provokasjon, for andre et forsvar for det 17.mai bygger på, som Stang sier det; ytringsfriheten.
Feiring av Norges nasjonaldag bør ikke omdefineres fra en festdag for Norge til noe som helst annet, om det så er hyllest av det flerkulturelle eller som en kampdag for ytringsfriheten. Og det synes, heldigvis, langt de fleste innvandrere også å være enig i.