Forskjellsbehandling og diskriminering

Nazister sprer propaganda på skoler

Nesten hver fjerde høyskole eller videregående skole i Skåne i Sverige har vært utsatt for nazistisk eller fremmedfiendtlig propaganda i inneværende eller forrige skoleår. Rickard Ekman, talsperson for Sveriges største nazistiska organisasjon, sier at å orientere seg mot skoleelever ”er en veldig effektiv strategi”. Skoleledelsen fortviler over situasjonen.

En undersøkelse som Sverige Radio har gjort avdekker at nazistisk eller fremmedfiendtlig propaganda øker på en rekke skoler. I Skåne er problemet betydelig. Hasslarödsskolan i Osby er en skole som flere ganger er blitt utsatt for klistremerker og sprayete sjablonger med fremmedfiendtlig budskap.

– När vi upptäcker det polisanmäler och dokumenterar vi det. Sedan ska de bort så fort som möjligt men det lämnar oftast spår, sier Eva Jensén, en av rektorene på Hasslarödsskolan i Osby til SR.se

Hun forteller hun blir ille berørt av budskapene på skolens vegger. Som oftest skjer hærverket i helgene, og inkludert i budskapet er også reklame for en internettside der nazistiske og fremmedfiendtlige personer samles. Plansjer fra Nationalsocialistisk front (NSF) er også nylig blitt funnet på andre skoler, blant annet Jacobsskolan i Hässleholm. Ifølge Sveriges Radio er NSF Sveriges største nazistisk organisasjon, som blant annet står for etnisk rensning, som hyller Adolf Hitler og som fornekter jødeutryddelsen.

– Jag tycker det är tråkigt. Ungdomar vet oftast inte vad de står för. De försöker få med sig folk för att det är en häftig grej. Det är tråkigt eftersom det är otroligt många som blir kränkta och nertryckta av det de gör, säger Molly Sandberg som går i 9:an på Hasslarödsskolan.

Rektor Jensén synes situasjonen er alvorlig:

– Det är ett enkel sätt för de här organisationerna att snabbt nå ut till många. Målgruppen är också sårbar, det är yngre personer, vår framtid, sier Jensén.

Rickard Ekman, talesperson for NSF, mener derimot at å rette seg inn mot skoleungdommer en ”en veldig effektiv strategi”:

– De som svarar bäst på vårt budskap är ungdomar och äldre, sier Ekman.