Politikk

Kina fengsler menneskerettighetsaktivist, boikott aktualiseres

Den kinesiske menneskerettsaktivisten Hu Jia (34) ble i dag dømt til over tre års fengsel, etter å ha blitt funnet skyldig i såkalt undergravende virksomhet. Dommen mot Hu fordømmes av en rekke land, og aktualiserer debatten om boikott av OL-åpningen i Bejing til sommeren. – For sent, sier forsker.

– Bevisene som ble brukt mot ham var at han hadde publisert artikler i og utenfor Kina, og at han hadde gitt intervjuer til utenlandsk presse. Som forsvarere anbefaler vi Hu Jia å anke denne dommen, men det er opp til ham selv å avgjøre dette og vi vil avvente hans beslutning. Vi har ennå ikke fått anledning til å diskutere dette med ham, opplyser 34-åringens forsvarer Li Fangping melder NTB ifølge NRK.no

Hu skal i flere år markert seg som en av landets fremste menneskerettsaktivister, og EU var blant dem som engasjerte seg på hans vegne da han ble pågrepet 27. desember. For to uker siden ble en annen ledende kritiker av regimet i Beijing, Yang Chunlin, dømt til fem års fengsel for såkalt undergravende virksomhet.

I en fersk rapport har Amnesty International anklaget kinesiske myndigheter for å ha trappet opp forfølgelsen av kritikere foran sommerens OL i Beijing. Dette strider mot løftene Kina ga da de ble tildelt OL, om å forbedre menneskerettssituasjonen i landet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har uttrykt bekymring over resultatene i Amnesty-rapporten og gjort det klart at regjeringen vil ta saken opp med kinesiske myndigheter.

Men Kinas statsminister Wen Jiabao avviser anklagene om Beijing slår ned på dissidenter i forkant av OL, og hevder at slike anklager er totalt grunnløse.

Amnesty har også rettet kritikk mot Den internasjonale olympiske komité (IOK) for å være likegyldige til overgrepene i Kina, noe komiteens norske medlem Gerhard Heiberg kontant har avvist.

– Det er vrøvl. Vi er ikke likegyldige, men vi holder oss til spillereglene: Hva er vår del av dette og hva er politikernes del, FN, hva kan EU gjøre. Så får vi gjøre det på vår måte for å prøve å fremme den utviklingen i Kina som de lovet oss i 2001, og som vi mener de har holdt, sa Heiberg i forrige uke.

Han insisterer på at det har blitt bedre i Kina siden landet for sju år siden ble tildelt OL.

Men flere norske politikere på Stortinget går nå inn for en boikott, og kulturpolitisk talsmann i Høyre, Olemic Thommessen, sier det er høyst sannsynlig.

– Myndighetsfravær på åpningsseremonien er et meget sannsynlig scenario dersom det ikke vises andre takter, sier Thommessen.

Kulturminister Trond Giske sier at også han er i tvil om Norge politisk bør delta på seremonien.

– Jeg er i tvil om vi skal være tilstede fra politisk hold. Det er et tydelig signal hvis vi uteblir, og trusselen fra mange land om å utebli kan være noe som får kinesiske myndigheter til å reagere. De ønsker et vellykket OL, og det kan de få hvis de er lydhøre for de signalene det internasjonale samfunnet gir, sier Giske til NRK.no

Forsker Andreas Selliaas ved Norsk utenrikspolitisk institutt og leder prosjektet «Sport og forsoning», har derimot langt mindre tro på politikernes påvirkningskraft.

– Hvis man tror at det å være borte fra åpningsseremonien får kinesiske myndigheter til å endre politikk, så tror jeg man er litt naiv, sier Selliaas.

Han tror norske politikere overvurderer betydningen av å droppe OL.

– Hvorfor ikke be om at idrettsutøvere skal bli hjemme, eller en handelsblokade for å få Kina til å skjønne at man mener alvor? spør han.

Selliaas mener også at norske politikere kommer alt for sent på banen.