Ytringsfrihet

Jødene frykter mer bråk

Skuddene mot det mosaiske trossamfunnets sin synagoge i Bergstien i Oslo har skapt stor frykt blant deres medlemmer. Men de er slett ikke overrasket over at det skjedde. Forstander Anne Sender tror det er på vei til å bygge seg opp et miljø i Norge som ikke lenger nøyer seg med å bruke ord, men som er i stand til å gå fra ord til handling.

Da forstander i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, Anne Sender, vitnet i terrorsaken der Bhatti står hovedtiltalt, fortalte hun at trossamfunn over hele Europa opplever stadig mer skremmende ting, som gjerne henger sammen med det som skjer i Midtøsten.

Ifølge Sender har det over lengre tid bygd seg opp en negativ stemning, og på mange måter utløste skuddene denne spenningen.

– Når den telefonen kom om natta om skytingen, så var det sånn at jeg tenkte at endelig, nå skjer det. Da hadde det bygget seg opp en så negativ stemning over lengre tid at den nesten trengte en utløsning i en eller annen form, sier Sender ifølge Dagsavisen.no

Hun opplever det også som skremmende at muslimsk ungdom i dagligtale etter hvert snakker mer og mer om å reise til Midtøsten og ta livet av noen jøder.

– Det er stor aksept for å snakke om slikt. Det er lang vei fra ord til handling, men jeg tror det er i ferd med å bygge seg opp et miljø i Norge som er i stand til å gå fra ord til handling, også her i Norge. Jeg er redd for ord, sier Sender.

Ifølge Sender har det mosaiske trossamfunnet i mange år levd med sterke meningsytringer, men også direkte hærverk som å få knust vinduer, veltet gravstøtteer, tagget hakekors på deres bygninger eller at folk leverer søppel eller rett og slett bæsj på synagogens trapp. Men det toppet seg med skuddene.

Hun forteller at de om lag 700 medlemmene i menigheten i Oslo har reagert på skuddene på ulik måte. Mange sier at de har vært gjennom tøffe ting før, og at også dette skal de klare. Andre er rett og slett blitt redde.