Vold og overgrep

Hakekors og blind vold

Media melder at i Oslo trues det med hakekors og hets på hjemmets vegger, i Lillestrøm slås folk vilkårlig ned. Justisministeren bør definitivt også besøke Lillestrøm.

TV 2 kunne i går melde om 8 år gamle Adam og faren Ibrahim som i flere år er blitt utsatt for trusler utenfor hjemmet sitt i Welhavens gate på Bislett i Oslo. Noen tagger ned veggene og postkassene i gaten der de bor med hakekors og rasistiske ytringer. Adam sier han er redd. Og det skal være mange av innvandrerne i Welhavens gate som føler seg truet og nå er de grove truslene anmeldt til politiet.

– De har skrevet at de vil drepe muslimer. Det er ikke behagelig for meg og barnet mitt, forteller Ibrahim.

Ingen vet hvem som har utført hærverket, og i går kom justisministeren Knut Storberget for å gi sin støtte til beboerne.

– Dette er en type trusler som vi ikke kan akseptere overhode, sa justisminister Storberget, og la til at dette er folk som har slitt og har opplevd trusler og krig fra landene de kommer fra. De fortjener ro og trygghet her i landet.

Han lovet at denne type kriminalitet skal slås hardt ned på. Storberget mener at dette er en form for hatkriminalitet som regjeringen gjennom straffeloven har markert at det skal straffes ekstra strengt.

– Vi må få etterforsket dette, slik at vi får tatt de som driver med dette. Dette er alvorlige trusler, sa Storberget.

Samtidig meldte Romerrike Blad at i helgen ble tilfeldige personer i Lillestrøm brutalt banket opp, før voldsmennene forsvant i en ventende fluktbil. Seks personer ble rammet av umotivert, blind vold. Verst gikk det ut over Ståle Lundstein (40). Han er glad han slapp unna med fire brukne ribbein og brukket nese etter overfallet. Helt uprovosert ble han overfalt og sparket i ansiktet. 40-åringen falt bevisstløs i bakken, mens gjerningspersonene, fem-seks ungdommer med asiatisk opprinnelse, fortsatte å sparke og hoppe på ansiktet hans.

De som var sammen med Ståle trodde han skulle dø, og en av venninnene prøvde å beskytte han.

– Jeg trodde Ståle skulle dø. Ren refleks gjorde at jeg kastet meg ned og la meg over ham. Jeg tror alle ville gjort det samme, sier Line Sollum (39).

Men også hun fikk gjennomgå av voldsmennene. Line fikk flere spark i ansiktet, og brakk et bein i ansiktet. Begge har anmeldt forholdet.

Ifølge politioverbetjent Odd Ivar Hagen, leder for ordensseksjonen ved Lillestrøm politistasjon, har voldsepisodene i Lillestrøm blitt både flere og grovere de siste årene.

– Vi ser blant annet at personskadene er mer alvorlige enn tidligere, sier Hagen.

Ståle Lundstein og vennene var derimot ikke de eneste som ble utsatt for blind vold i Lillestrøm i helgen. Natt til søndag ble ytterligere to personer overrumplet av en guttegjeng i sentrum. Og framgangsmåten er påfallende lik.

– Nærmest fra intet stormet 5-6 unge menn av utenlandsk opprinnelse fram. De sparket og trampet så blodet sprutet. Han ene fikk flere spark i hodet. Jeg har ikke sett på maken til råskap. Gjerningspersonene forsvant like raskt som de kom, forteller et vitne til Romerikes Blad.

Natt til søndag fikk også en bussjåfør skikkelig juling av en guttegjeng i Blystadlia. Tre av fire gjerningsmenn – to menn på 21 år og en gutt på 17 – ble pågrepet og siktet for vold mot sjåføren seinere samme natt. Politiet har registrert episodene, men vil ikke si at det er en sammenheng mellom sakene.

– Vi har ingen holdepunkter for at det er de samme som holder på med dette, sier politioverbetjent Bjørn Teigen ved Lillestrøm politistasjon.

Teigen bekrefter at politiet har mottatt anmeldelser fra tre personer som ble utsatt for uprovosert vold.

– Denne saken er veldig alvorlig. Overfallet framstår som fullstendig uprovosert. Det eneste vi vet er at det sannsynligvis dreier seg om tre-fire personer av asiatisk opprinnelse. Vi er derfor veldig interessert i tips fra publikum, sier Teigen.

Voldsutviklingen i det norske samfunnet må stoppes. Derfor bør justisministeren også ytre seg i klare ordlag om at heller ikke denne form for hatkriminalitet aksepteres.