Politikk

Er Norge religionsfiendtlig?

Mandag inviterte Aftenposten til religionsdebatt i Litteraturhuset. Utgangspunktet for debatten var Muhammad Usman Ranas vinnerkronikk, ”Den sekulære ekstremismen”. Sara Azmeh Rasmussen, Lars Gule og Trond Giske satt i panelet, sammen med Usman Rana. Aftenpostens debattredaktør, Knut Olav Åmås, var ordstyrer. HRS TV filmet debatten.

At en religionsdebatt skulle trekke så mange til Litteraturhuset en mandagskveld var uventet, og det resulterte i at rundt 200 oppmøtte måtte snu i døren, mens 300 slapp inn. Om det skulle være en trøst, var det bare så vidt Aftenpostens utsendte slapp inn til den to timer lange debatten med tittelen Er Norge religionsfiendtlig?

Panelet Det er fem uker siden kronikkvinner Mohammad Usman Rana ble kåret til vinner av Aftenpostens kronikkonkurranse med artikkelen Den sekulære ekstremismen. Den norsk-pakistanske legestudentens refleksjoner rundt troendes situasjon i det offentlige rom vakte sterke reaksjoner, og mandag oppsummerte Aftenposten debatten med noen av deltagerne. I panelet satt derfor forsker Lars Gule, skribent Sarah Azmeh Rasmussen og kulturminister Trond Giske klare til å utdype sine reaksjoner til Ranas kronikk.

– Det har vært en kvasidebatt. I stedet for å forstå meg, har mine motstandere tolket meg ut ifra at jeg er en muslim, innledet Rana.

Slik innleder Aftenposten sin omtale av gårsdagens arrangement i Litteraturhuset.