Religiøse og politiske symboler

En seier for demokratiet, sier Asmaa

Medlemmer av det danske Folketinget har lov å dekke seg til ved hijab på Folketingets talerstol. Det ble i går besluttet av Folketingets presidentskap. Beslutningen gleder Asmaa Abdol-Hamid. Grensen går ved heldekkende plagg.

Enhetslistens (EL) omstridte kandidat Asmaa Abdol-Hamid er årsaken til at debatten om hijab på Folketinges talerstol kom opp. Asmaa, som var den første vert i dansk TV som brukte hijab, den som nekter å ta menn i hånden, den som har støttet drap på danske soldater i Irak (som hun anser som en okkupasjonskrig) og som mange legger skylden på for at EL har falt som en stein på meningsmålingene, kaller Folketingets beslutning for ”en seier for demokratiet”.

Det er en beslutning som jeg hadde forventet. Alt annet hadde vært et overgrep på demokratiet og ville vært i strid med vår grunnlov, sier Asmaa Abdol-Hamid til jp.dk.

Beslutningen innebærer at hodeplagg som hijab blir tillatt, men det påpekes at bekledningen ikke må forhindre at medlemmene gjenkjennes. Hvilket innebærer at heldekkende plagg som burka ikke blir akseptert.

Vedtaket ble fattet mot kun en av presidentskapets stemmer, Søren Espersen (DF). Svend Auken (S), Holger K. Nielsen (SF), Helge Adam Møller (K) og formann Thor Pedersen (V) støttet hijabbruk. Sørensen er skuffet over flertallets holdning, men lovte å følge vedtaket når han selv sitter i formannsstolen. Samtidig advarer han mot økt islamisering i samfunnet:

Jeg er skuffet over beslutningen. Det er et knefall for den undertrykkelse som sløret symboliserer, sier Sørensen.