Ytringsfrihet

Dialog som utslettelse

Den svenske Riksdagen arrangerer en ”feiring” av Araberforbundets dag, under mottoet: ”Dialog, demokrati og menneskerettigheter”. Ifølge Svenska Dagbladet blir det mest ”dialog” – hvis man med det mener det liberale og sekulære demokratiets moralske selvutslettelse.

– Det har varit mycket fint prat, men vi vill ha handling!

Utsagnet skriver seg til Egypts ambassadør i Sverige, Samah Mohamed Sotouhi, når han får ordet i den svenske Riksdagen. Lederkommentaren, ført i pennen av Per Gudmundson, i Svd.se synes ikke særlig positiv til Southis kravliste.

Han har en hel lista med krav till de svenska parlamentarikerna. Han pratar om förolämpande publiceringar och vill att vi ska ”kriminalisera islamofobi”. Han frågar när vi ska ”modernisera” yttrandefrihetslagarna så att internet inte ska kunna underblåsa internationella kriser. Och han undrar varför vi, när vi högtidlighåller minnet av Förintelsen, inte uppmärksammar ”andra förintelser”. Han syftar förstås på palestinierna och påstår att Israels agerande ”liknar nazisternas förbrytelser”.

( … )

Arabförbundets medlemsstater, som även i bästa fall har grava demokratiska brister, ursäktas på allehanda sätt. Grundbegreppen ifrågasätts. Algeriets ambassadör Merzak Bedjaoui menar att stormakter inte ska använda ”mänskliga rättigheter” för att påtvinga svagare länder sina egna kulturer. Kuwaits ambassadör Sami Mohammad Al-Sulaiman fortsätter på samma spår, och säger att ”västerländska uppfattningar om demokrati” inte kan införas utan vidare i arabvärlden, utan måste ta hänsyn till lokala kulturer.Helena Benaouda, ordförande för Sveriges muslimska råd, faller tyvärr också in i ”dialogen”. Hon säger att muslimer utsätts för ”ett slags förintelse”, och att muslimerna oroar sig för att stämningar i Sverige ska leda till ”förintelse” även här.Och Egyptens ambassadör går som sagt till frontalangrepp mot den svenska riksdagen och grundlagen.Våra egna parlamentariker i kammaren är förbluffande följsamma när ordet släpps fritt. Alf Svensson (kd) pratar om respekt och värderingar. Annelie Enochson (kd) påpekar att Israel inte har någon representant på plats och att landet därför borde hållas utanför diskussionen. Ulrika Karlsson (m) påpekar klokt att demokratins värderingar är universella.Men en anonym man, längst bak, ställer i alla fall frågan: ”Vad har Arabförbundet någonsin gjort för demokrati och mänskliga rättigheter?”Det är önskvärt att vi har dialog med arabstaterna. Men ska vi ”fira” Arabförbundets dag krävs det att någon säger emot när det urartar till relativiseringar av Förintelsen. Diktaturerna tål nog att vi tar den konflikten.

Ting skjer i Sverige – ingen tvil om det.