Politikk

De ni valg

Til neste år er det stortingsvalg i Norge, og vi er mange som undrer oss over hvordan det kommer til å gå med det rød-grønne prosjektet, og med Frp, H, Krf og Venstre i en nesten tilfeldig nevnt rekkefølge. Vi er spent på dette fordi vi ønsker en endret innvandrings- og integreringspolitikk, hvilket vi ikke fikk med den nye utlendingsloven. Hvilket vi ikke fikk med de såkalte nye tiltak mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, som begge stort sett var mer av det samme. Vi opplever at regjeringen, taktfast med ledende media, tåkelegger politikken på dette området. Men velgerne vet bedre, og spørsmålet er hva de vil svare? Gjør de som i Danmark, og sender sosialdemokratiet inn i en dyp krise? I dag har Socialdemokraternes formann Helle Thorning-Schmidt stilt danskene overfor ni valg. Kommer vi til å se noen av dem i den norske valgkampen?

Socialdemokraternes (S) formann, Helle Thorning-Schmidt, fremlegger for første gang siden partiets historisk dårlige valgresultat sitt forslag til hva som kan få kriserammede sosialdemokrater på fote igjen. Thorning-Schmidt erkjenner i to kronikker i avisen Politiken.dk, den første gjengitt i dag, at partiets slagord ”velferd eller skattelettelser” ikke var tilstrekkelig til å erobre makten fra den sittende VK-regjeringen med statsminister Fogh-Rasmussen i spissen. Hun stiller derfor danskene overfor ni valg. Ifølge Thorning-Schmidt er det svaret på disse valgene som avgjør om Danmark kan overleve i de neste årtier. Valgene står mellom:

· Velferd eller skattelettelser

· Milliarder til særinteresser eller ny vekstpolitikk

· Større ulikhet eller brudd med den negative sosiale arv

· Flere parallellsamfunn eller helhjertet integrering

· Klimakrise eller Danmark som klimaforbilde

· Overforbruk av menneskelige ressurser eller balanse i arbeidslivet

· Kunnskapsstagnasjon eller utdanningsløft

· Blokkpolitikk eller styrket folkestyre

· Stigende forskjeller eller medansvar for respekten mellom mennesker.

S står i aktuelle meningsmålinger på ca. 21 prosent, som kun er én prosent mer enn det fremadstormende SF. Det var som om Ap og SV skulle bli tilnærmet jevnstor i Norge. Særlig opptatt er kanskje partileder Thorning-Schmidt av innvandrings- og integreringspolitikken, som nettopp var det politikkområdet partiet i utgangspunktet, i 2001, mistet makten på og aldri har klart å ta igjen. Men Thorning-Schmidt er optimist.

– Fremtiden tilhører de partier som tør ta ansvar og ikke politikere som Fogh, som kommer hjem til bål og brann i gaten, og fraskriver seg sitt ansvar, sier Thorning-Schmidt.

For ifølge Thorning-Schmidt kommer S nå med en integreringsplan, og gir danskene det klare valg mellom” et Danmark med flere parallellsamfunn med dårlig integrering”, eller et samfunn ”med oss i spissen, hvor det er plass til alle de etniske minoriteter.”

Thorning-Schmidt kaller planen sin for «venstreorientert» og mener at VK-regjeringen har hatt makt i en ”fløteskum-tid”.

Arbeidsminister Claus Hjort Frederiksen, som har vært Venstres sjefstrateg siden valgseieren i 2001, lar seg imidlertid ikke skremme av S-lederen.

– Helle Thorning-Schmidt må komme ut av kretsløpet rundt jorden og komme ned til oss andre i virkeligheten. Regjeringen har bygget ut velferden. Vi er blitt rikere, vi har fått mindre gjeld. Arbeidsløsheten er den laveste på 30 år. Det er det største politiske fremskritt på 30 år, sier Fredriksen.

I Norge kan vi lese i dagens Aftenposten (dessverre ikke på nett) at den rød-grønne regjeringen har styrket sin PR-stab til 122 PR-rådgivere. Med et slikt kobbel av taleskrivere og mediestrateger må en da kunne favne over det meste av politikkens intensjoner. Men det var dette med realitetene da. Og det med folkestyre.