Ufrivillige ekteskap

Barn fikk barn i fundamentalistisk sekt

Etter at myndighetene i Texas foretok en ransakning av sekten Church of Jesus Christ of Latter Day Saints, har de avdekket omfattende seksuell mishandling av barna. I går fastslo de at over halvparten av tenåringsjentene har vært, eller er gravide.

53 tenåringsjenter mellom 14 og 17 år ble tatt hånd om av barnevernet etter at myndighetene tok seg inn i sektens ranch i Eldorado i Texas. Av disse er 31 gravide, eller har barn fra før. For to av disse er det uklart om de også har barn fra før.

– Det tyder på et nokså klart mønster, at dette var nokså gjennomgripende, sier talsmann for barnevernet, Darrell Azar, til nyhetsbyrået AP melder Aftenposten.no.

Alle de 463 barna ble fjernet fra ranchen og tatt hånd om av barnevernet i løpet av operasjonen for i underkant av en måned siden. Mange kvinner fulgte også frivillig med, mens mennene ble igjen. Azar forteller at barna nå fordeles ut i passende fosterhjemsordninger rundt om i delstaten.

Årsaken til at de tok barna ut, var at jenter helt ned i 12-13-årsalderen ble giftet bort til menn som hadde mange koner fra før, og tvunget til å ha sex med dem «med det formål å få barn», heter det i barnevernets rapport som er skrevet av Lynn McFadden, ifølge NTB.

I fjor høst ble sektlederen Warren Jeffs (51) i Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints (Den fundamentalistiske Jesu Kristi kirke av de siste dagers hellige, en utbrytersekt fra mormonerne) dømt for å ha tvunget Elissa Walls (da hun var 14) til å gifte seg med Allen Steed (som da var 19), med formålet ”å få mange barn”. Ifølge Jeffs selv er alt han sier å regne for Guds ord. Derfor var det også han som kunne bestemme hvem sektmedlemmene skulle inngå ekteskap med. Det var også Jeffs selv som sto for vielsen. Jeffs forsvarer hevdet imidlertid at Jeff ble utsatt for religionsforfølgelse, noe som ble blankt avvist av retten. Retten dømte ham både for å ha viet barnebruden og for medvirkning til voldtekt av den unge jenta, hvilket er en interessant kobling.

Loven i delstaten sier at barn under 17 år generelt ikke kan samtykke til sex med en voksen. Med foreldrenes tillatelse kan en jente på 16 år gifte seg, men ingen av jentene som tilhører sekten skal ha lovlige ekteskap.

Grupper som kjemper for borgerfriheter og barnas advokater kritiserer imidlertid staten for å ha tatt alle barna, fra babyer til tenåringsgutter, vekk fra ranchen, når det kun var mistanke om at tenåringsjentene ble seksuelt misbrukt.