Politikk

Asmaa ut av partiledelsen

Asmaa Abdol-Hamid fra Enhetslisten har forlatt styret i partiet. Da partiet holdt generalforsamling søndag, stilte hun ikke opp til gjenvalg. Omstridte Abdol-Hamid avviser derimot at hun er på vei ut av politikken.

Palestinskfødte Asmaa Abdol-Hamid, Enhetslisten (EL), skapte vrede blant feminister i Danmark da hun insisterte på å bære hijab som studiovert på TV. Det skapte også røre da hun nektet å håndhilse på sine mannlige politiske motstandere i kommunevalget i Odense. I fjor vår bestemt seg for å bli nasjonalpolitiker på Folketinget. Etter oppfordring fra partifeller på Enhetslisten besluttet Abdol-Hamid å bli den første muslimske kvinnen på tinget – og hun lovte hun ville beholde hijaben på.

Men hijaben var én ting. Det skapte atskillig mer debatt at Abdol-Hamid ikke har klart å ta entydig avstand til dødsstraff, og at hun har uttalt seg uklart om den danske grunnloven. Også andre politikere med innvandrerbakgrunn uttrykte skepsis til Abdol-Hamids holdninger. Kvinneforkjemperen og SF-politikeren Nahid Riazi hevdet Abdol-Hamid verdier strider mot venstrefløyens idealer om integrering og likestilling, og det ville være en katastrofe å gi Abdol-Hamid innflytelse via Folketinget.

– Hun er selvfølgelig i sin ret til at forsøge, men jeg vil advare folk mod at stemme en person som hende ind. Hun forsvarer kun religiøse holdninger og har mere respekt for sharia-lovgivningen end menneskelige rettigheder, så det vil være et stort tilbageskridt for samfundet, sa Riazi til Jyllands-Posten den 10. april 2007.

EL har da også falt som en stein i valg og på meningsmålinger etter at Abdol-Hamid ble kjørt frem, og krav om at hun må forlate partiet har vært reist. Da partiet søndag holdt generalforsamling, stilte ikke Abdol-Hamid opp til gjenvalg. Hun er heller ikke kandidat til partiets hovedstyre, men hun avvviser at hun er på vei ut av politikken.

– Nej, overhovedet ikke. Jeg tror snarere, jeg er på vej mere ind. Jeg vil bruge mere tid som aktivist og larme noget mere, og så vil jeg bruge tid i netværket «Sorte får», som jeg har været med til at starte, sier hun til Fyens Stiftstidende ifølge JP.dk.