Islam

Wilders’ nettside stengt

Den nederlandske politikeren Geert Wilders islamkritiske film "Fitna" skaper stadig bølger. Internettleverandøren Network Solutions har stengt nettsiden der filmen skulle publiseres, men filmen forventes fortsatt publisert innen 1. april. I Nederland har det i de siste dagene vært arrangert store gatedemonstrasjoner mot Wilders, landets regjering har tryglet Wilders om ikke å publisere filmen og Al Qaida har utstedt en fatwa mot ham -- for en film som ingen ennå har sett.

Geert Wilders islamkritiske film Fitna ble forventet publisert i løpet av mars måned på nettsiden fitnathemovie.com. Men hvis man nå forsøker å aksessere denne siden, får man bare beskjeden:

This site has been suspended while Network
Solutions is investigating whether the site’s content is in violation
of the Network Solutions Acceptable Use Policy. Network Solutions has
received a number of complaints regarding this site that are under
investigation. For more information about Network Solutions Acceptable
Use Policy visit the following URL: http://www.networksolutions.com/legal/aup.jsp

Wilders internettleverandør har altså valgt å suspendere siden i frykt for at Wilders’ film vil kunne komme til å inneholde materiale som er i strid med firmaets policy. Situasjonen gir opphav til et helt nytt begrep som vi kanskje kan kalle «preemptive sencorship», eller forkjøpssensur på godt norsk.