Integrering og integreringspolitikk

Sjokk og vantro overfor innvandrerrådets nestleder

Mange reagerer med sjokk og vantro over nestlederen i innvandrerrådet i Drammen, Senol Karagøz, sine uttalelser i går om at innvandrere ikke må integrere seg - fordi Norge har forkastelige verdier. Nå forlanges det alt fra at Karagøz fjernes fra innvandrerrådet til at Karagøz og hans likesinnede forsvinner fra Norge. Karin Anderssen fra SV sier at mannen er en skam for seg selv.

Lise Christoffersen (Ap), stortingsrepresentant og tidligere ordføreren i Drammen, er mildt sagt opprørt over nestlederen i innvandrerrådet som i går advarte innvandrere mot å integrere seg, og som hevdet at spesielt innvandrerkvinner blir ødelagt av norske verdier, samtidig som han bagatelliserte innvandrerkvinners behov for beskyttelse.
– Jeg er helt lamslått. Få ham vekk fra innvandrerrådet. Han har jo ikke skjønt noe som helst. Her jobber vi med handlingsplaner mot vold mot kvinner, og så sitter Senol Karagøz som tillitsvalgt i innvandrerrådet og har ikke skjønt noen ting. Du hører at jeg er opprørt, ikke sant. Jeg er helt skjelven, sier en meget oppbragt Christoffersen til Drammens Tidende.no
Christoffersen mener innvandrerrådet må ta grep. I tillegg langer hun ut mot sin egen partifelle i bystyret, Sajid Muhktar, som i gårsdagens DT uttalte at det er lite trossamfunnene får gjort i forhold til vold mot kvinner.
– Han er litt passiv han også. Det er mye vi kan få gjort både i kommunen og via trossamfunnene, mener Christoffersen, før hun legger til:- Slike folk ødelegger for innvandrerne i Norge. Vi har tross alt kommet noen skritt lenger her i landet enn det disse holdningene gir uttrykk for.
Christoffersen forteller avisen at hun selv er overrasket over hvor opprørt hun blir.
– Jeg pleier ikke å gå så hardt ut, men jeg må jo spørre hvorfor slike folk skal bo her i Norge når de har et slikt kvinnesyn. Jeg finner meg ikke i dette, sier hun.
Også bystyrerepresentant Hatice Elmacioglu (H), som selv har tyrkisk bakgrunn, reagerer sterkt.
– Hvis de er så redde for integrering og kvinnefrigjøring, bør de jo ikke være her. Jeg er også i kontakt med tyrkere i Drammen, som er helt uenige med ham, sier hun.
Elmacioglu mener innvandrerrådet bør vurdere å legge ned virksomheten dersom dette er representative holdninger i rådet. Reaksjonene har også strømmet på fra andre sentrale politikere, melder DT. Karin Anderssen, stortingsrepresentant for SV i Arbeids- og sosialkomiteen, skriver følgende til DT:
– Tyrkere i Drammen må virkelig tenke gjennom om de vil ha en slik talsperson. Mannen er en skam for seg selv, og han skjemmer ut alle han representerer. Jeg gremmes over at slike dustemikler skal bekrefte alle fordommer vi måtte ha om synet på kvinner i innvandrermiljøene og bære ved til fremmedfrykt og rasisme.
Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Haakon Hanssen (Ap) er derimot glad for at holdningene Senol Karagøz forfekter, kommer fram i den offentlige debatten.
– All debatt er positiv. Det er bedre at slike synspunkter brynes i den offentlige debatten enn bak lukkede dører, sier Hanssen til DT.no.
Han har lest de oppsiktvekkende uttalelsene til nestlederen i Drammen innvandrerråd og tror mange vil bli skremt over holdninger som er i strid med grunnleggende menneskerettigheter. Hanssen oppfordrer Norge til å slå ring om kvinners rettigheter. Samtidig tror ikke integreringsministeren at Karagøz’ uttalelser er toneangivende.
– Men han bekrefter at det fins noen, og han benytter seg bare av en annen menneskerett, nemlig ytringsfriheten, påpeker Hanssen.
Statssekretær Kjell Erik Øie (Ap) i Barne- og likestillingsdepartementet mener Krargøz uttalelser er «gammeldagse», samtidig som han påpeker Karagøz rett til å ytre seg.
– Men dette er gammeldagse holdninger, som jeg er grunnleggende uenig i. Han bagatelliserer vold mot kvinner og forklarer det med kultur. Det er ukultur, sier Øie.
Han mener de overfylte krisesentrene er et tegn på at behovet er stort for fortsatt fokus på kvinnekamp.
– Jeg vil oppfordre alle menn til å fortsette kampen mot vold mot kvinner, og hjelpe disse kvinnene til å få et tilfluktssted, sier Øie til Drammens Tidende.

Også fungerende likestillings- og diskrimineringsombud Ingeborg Grimsmo reagerer meget sterkt på Senol Karagøz’ uttalelser. Hun tok selv kontakt med Drammens Tidende og forteller at hun oppfatter Kragøz syn som hårreisende.