Kvinner og likestilling

Prisvinner stoppet av agenter

Aktivisten og kvinnerettighetsforkjemperen Parvin Ardalan er blitt tildelt årets Olof Palme-pris i Sverige. Prisutdelingen skulle etter planen skje i Stockholm på torsdag, men Ardalan ble nektet å forlate Iran.

De iranske feministene fører en vanskelig kamp i et land der trakassering hører hverdagen til, og der kvinner kan bli fengslet uten dom. En av frontfigurerene i denne kampen er Parvin Ardalan, som fått Olof Palme-prisen for sin kamp for likestilling, skriver aftonbladet.se.

Men nå kan det være at prisutdelingen må avlyses. Iranske agenter tvang Ardalan og hennes søster ut fra flyet som skulle føre dem fra Teheran til Stockholm.

– De ropade upp hennes namn och tvingade henne att lämna planet, sier Arne Ruth till aftonbladet.se.

Arne Ruth, tidigare chefredaktör på DN, är en av dem som föreslog att Parvin Ardalan skulle få priset.

Ifølge Ruth er ikke Ardalan arrestert, men hun nektes å forlate landet. Ruth påpeker at alle Ardalans papirer var i orden. Han kaller behandlingen av Ardalan for et overgrep. Også Air France-flyets pilot skal ha reagert, og protesterte mot agentenes handling. Ardalan forlot imidlertid flyet for at de øvrige passasjerene ikke skulle bli skadelidende.

Ardalan har også en tidligere fengselsdom hengende over seg, da hun og en annen aktivist i fjor ble idømt fengselsstraffer for deres arbeid. Dommen er anket.

– Det här är en väldigt tuff person. Hon har gripits flera gånger och utsatts för våld. De här kvinnorna är härdade, sier Ruth.