Terrorisme og ekstremisme

Planter Kina terrorangrep?

Ifølge den kinesiske regjeringen har en 19-årig kvinne, angivelig muslimsk, tilstått at hun forsøkte å sprenge et passasjerfly i luften i begynnelsen av mars. Men flere hevder at dette kan være en dekkhistorie fra regjeringens side.

Den 19-årige kvinnen tilhører Kinas mindretall av Uighur, som skal være overveiende muslimsk. Hun har ifølge den kinesiske regjeringen tilstått at hun forsøkte å sprenge et passasjerfly fra flyselskapet China Southern Airlines som var på vei fra Urumqi til Beijing, hovedstaden i den nordvestlige Xinjiang region, den 7. mars. Flyet nødlandet imidlertid i Lanzhou, hvor kvinnen ble anholdt.

Det er offentliggjort svært få detaljer om episoden, og flere menneskerettighetsgrupper sår tvil om troverdigheten til myndighetenes opplysninger. Menneskerettighetsaktivister og eksilpolitikere hevder at Kina forsøker å gi et inntrykk av frykt for terrorangrep fra den muslimske regionen for på denne måten å rettferdiggjøre en hard kurs og stram kontroll med regionen i forkant av OL-arrangementet i Beijing, melder nyhetsbyrået Ritzau.