Islam

Penger ingen hindring

I løpet av denne uken har den muslimske organisasjonen Det Globale Program hatt store annonser i de største danske avisene. Organisasjonen, som har hovedsete i Riyadh i Saudi-Arabia, står også bak andre omfattende og kostbare prosjekter som har som målsetting å promotere Muhammed som islams barmhjertige profet. Og penger synes ikke å være noe problem når det gjelder å forbedre Muhammed sitt omdømme blant ikke-muslimer i Vesten.

Organisasjonen Det Globale Program for å gjøre Barmhjertighetens profet kjent, som skal være organisasjonens fulle navn, er en del av Den Muslimske Verdensliga. Denne ligaen består av 22 forskjellige muslimske land, men er hovedsakelig finansiert av Saudi-Arabia, skriver Kristelig Dagblad.dk.

Rivka Yadlin, islamekspert ved Det Hebraiske Universitet i Jerusalem, sier at det alltid er meget vanskelig å finne ut av hvem som gir penger til hva, og hvor mye penger det er snakk om. Hun oppfatter det heller ikke som vesentlig om pengene kommer fra Saudi-Arabia, Iran eller andre muslimske land i Midtøsten.

– Det vesentlige er at dette er en sak som får muslimske land til å reagere og gå sammen i en felles anstrengelse for å endre den nåværende situasjonen. Når det gjelder å promotere profeten Muhammed i Vesten, er det nesten likegyldig for land som Iran og Saudi-Arabia hva det koster. Disse landene er allerede dypt involvert i det som populært kalles for sivilisasjonenes kamp, og de oppfatter det som en plikt å styrke islam og de muslimske samfunn i Vesten, sier hun.

En annen islamekspert, den tidligere russiske avhopperen Evgenii Novikov, mener at mange av de såkalte prosjekter som er en slags investering egentlig har som formål å fremme radikal islam i Europa. Ifølge Kristelig Dagblad skriver Novikov følgende i en artikkel på hjemmesiden Terrorism Monitor:

Dokumenter som er blitt offentliggjort på Den Muslimske Verdensligas hjemmeside viser at religiøse overhoder fra Saudi-Arabia fokuserer på Europa som mål for utbredelse av den såkalte wahhabi-islams ideologi.

Videre skriver Kristelig Dagblad at årsaken til at organisasjonen Det Globale Program for å gjøre Barmhjertighetens profet kjent er blitt opprettet, skal være følelsen av at muslimer blir utsatt for religiøs diskriminering i Vesten. For i en tid der selvmordsaksjoner og andre terrorhandlinger rettferdiggjøres i islams navn, forsøker organisasjonen å endre islams fortegn og fremheve Muhammeds gjerninger. En av organisasjonens erklærte mål er således å la hele verdens befolkning lære Muhammed å kjenne ved blant annet å fremheve hans positive, barmhjertige, tolerante og moralske karaktertrekk. Ett av tiltakene skal være å levere enkle, men vitenskapelige opplysninger om Muhammed til verdens medier. Andre tiltak er internasjonale konferanser og opprettelse av en database som skal innholde vitenskapelige opplysninger om Muhammed. Innenfor denne rammen vil Det Globale Program for å gjøre Barmhjertighetens profet kjent opprette en liste over eksperter som er kvalifisert til å uttale seg til media.Organisasjonen vil også bruke penger på å støtte satelittkanaler der seerne er ikke-muslimer, samt å oversette de beste arabiskspråklige bøkene om Muhammed med den hensikt at de skal distribueres gratis blant ikke-muslimer.Det er kanskje innenfor denne rammen at det norske magasinet Ny Tid skal operere? I alle fall kunne vi i går lese i DagenMagazinet.no at Ny Tid skal samarbeide med Aljazeera.

«Hver uke framover kan man lese oppdateringer i Ny Tid om hva tv-tittere i arabiske land får vite om Norge,» skriver Ny Tid om de nye planene.

Det kan hende at det blir lite å skrive om hva gjelder hva arabiske land får vite om lille Norge, men derimot kan det jo bli spennende å se hvilket stoff Ny Tid mener norske lesere bør få med seg av hva som faktisk vises på Aljazeera. Men da spørs det kanskje hvor lenge de vil ha «en eksklusiv utvekslingsavtale med den arabiske tv-kanalen Aljazeera».