Ytringsfrihet

Dansk radio lot islamister bestemme kildetilgangen

I en radiodokumentar om Hizb-ut-Tahrir aksepterte dansk radio (DR) organisasjonens krav om at kun muslimer skulle medvirke. Dette ultimatum reagerer flere sentrale aktører på.

Kravet om at kun muslimer skulle delta var til DRs (tilsvarer NRK i Norge) Dokumentartimen på P1, som i 2002 tilrettela og lagde programmet «Jihad.dk» om Hizb-ut-Tahrir. Dokumentaren er senere blitt sendt i reprise, senest sist lørdag, skriver Kristelig Dagblad.dk. Dokumentaren innledes blant annet med følgende:

”… radioens dokumentargruppe har i mere end halvandet år fulgt Hizb-ut-Tahrir både i Danmark, England og i Pakistan. Det har været svært at få Hizb-ut-Tahrir i Danmark til at medvirke. En af betingelserne, for at Hizb-ut-Tahrir ville stille op, var, at der i udsendelsen kun medvirker muslimer, og det har vi accepteret. I udsendelsen medvirker kun muslimer».

Ett av DRs styremedlemmene, Ole Hyltoft, synes det er betenkelig at DR aksepterer et slikt ultimatum fra ”en fascistisk organisasjon” som Hizb-ut-Tahrir.

– Der kan være sager, som man journalistisk er nødt til at vurdere. Men min generelle holdning er, at man skal sige nej til sådanne forhåndsbetingelser. Det er en begrænsning af ytringsfriheden og her også den dokumentaristiske sandhed, når kun organisationens medlemmer eller andre muslimer må medvirke. Udtaler kun én gruppe sig, får man ikke hele virkeligheden. Vi har DR til at fremstille virkeligheden, som den er. Der kan være situationer, hvor man kan sige ja, men dette kan få snebolden til at rulle, og man risikerer, at det bliver nemmere på redaktionen at acceptere sådanne krav igen en anden gang, sier Hyltoft.

DR valgte å sende programmet ”Jihad.dk” i reprise sist lørdag i forbindelse med Hizb-ut-Tahrir-demonstrasjonen mot danske mediers relansering av Muhammed-tegningen, og SF’s leder Villy Søvndal etterfølgende harde utfall mot organisasjonen.

– I denne sammenhæng synes vi stadig fem-seks år senere, at dette dokumentarprogram er en spændende og indsigtsfuld udsendelse. Vi kunne også have lavet dokumentaren ved kun at bruge optagelser fra udlandet, men organisationens danske talsmand, som på det tidspunkt var anklaget, og som i mellemtiden også er blevet dømt to gange for udtalelser, stillede dette krav for at medvirke, og hans medvirken styrker udsendelsen. Selvom det er et kuriøst krav, så ødelægger det ikke præmissen, at vi går kritisk til emnet, sier Thomas Ravn-Pedersen, som er redaktør på Dokumentartimen.

Men DR’s lytter- og seerredaktør, Jacob Mollerup, kaller den journalistiske fremgangsmåte for ”usedvanlig”.

– Helt principielt vil jeg sige, at det lyder usædvanligt, at man vælger at acceptere kravene på den måde. Ved sådanne sjældne undtagelser skal præmissen stå helt klar for lytterne, men i DR’s programetik er det dog ikke forbudt at lave denne slags aftaler, sier Mollerup.

Selv om fremgangsmåten er betenkelig, så er den verken et presseetisk problem eller ulovlig, ettersom DR har gjort premisset klart for lytterne, sier sjefsjurist i Dansk Journalistforbund, Anne Louise Schelin. Men også Schelin påpeker det betenkelige, og understreker at man skal være yttert forsiktige med å godta slike krav fra kilder.