Religiøse og politiske symboler

Arabisk kampanje mot hijab

Kampanjen, som går under navnet ”Ta sløret av”, ble igangsatt på forskjellige arabiske hjemmesider og blogger i forbindelse med årets kvinnedag 8. mars. En av initiativtakerne er professor Elham Manea, som hevder at hijabpresset er en strategi som benyttes av islamister.

– Mitt hår er ikke et sexsymbol jeg skal skamme meg over, og min kropp er ikke en scene for menns fantasier. Jeg er et fint menneske med mitt hår og min kropp.

Dette sier Dr. Elham Manea til den arabiske AlArabiya.net. Manea er en sterk motstander av hijab. Hun oppfatter hijaben som et symbol på kvinners undertrykkelse. Hun ser det ikke som kvinners frie valg, men som en religiøs tvang.

Formålet til den arabiske kampanjen ”Ta sløret av” er å advare kvinner mot å la islamister narre dem til å iføre seg hijaben. Men hun advarer samtidig mot å oppfatte oppfordringen til å ta av seg hijaben som en oppfordring til umoral. Det handler heller om å få kvinner til å tenke selv:

– Hijab er et politisk emne og en ideologi som islamister bruker til å vinne makt og støtte, sier Manea.