Islam

Ukemeagasinet: Mariwan Halabjaee

HRS TV: Den kurdisk-irakiske forfatteren Mariwan Halabjaee lever i skjul i Norge etter å ha kritisert islamstifteren Muhammed. I 2005 utga han boken ”Sex, sharia og kvinner i islams historie”, der han kritiserer Muhammed for å ha vært en kvinneundertrykkende draps- og voldtektsmann. Dette førte til at Islamic League of Kurdistan utstedte en fatwa der Halabjaee beskyldes for blasfemi og idømmes dødsstraff. Halabjaee flyktet dermed Kurdistan sammen med sin gravide kone og tre barn, og fikk asyl i Norge. Nå bor han bor på hemmelig adresse, og frykter for sitt liv og sin families sikkerhet. Han føler seg intellektuelt isolert. HRS har snakket med ham.

Jens Tomas Anfindsen, HRS

Mariwan Halabjaee var en profilert forfatter og intellektuell i irakiske Kurdistan, og har utgitt en rekke bøker, diktsamlinger og skuespill. Hans senere publikasjoner ble i stigende grad politiske og islamkritiske, noe som toppet seg i hans siste bok, Sex, sharia og kvinner i islams historie, der han langer ut mot religionsstifteren Muhammed, som han hevder var en kvinneundertrykkende draps- og voldtektsmann. Halabjaee mener at islam i sitt vesen er kvinnefiendtlig og kvinneundertrykkende, og tilbakefører dette til de islamske grunnkildene, koranen og sunna.

Se Mariwan Halabjaee i intervju med HRS

Boken Sex, sharia og kvinner i islams historie er oversatt til flere språk. En norsk oversettelse er under utarbeidelse, men er foreløpig ikke publisert. En engelsk oversettelse er tilgjengelig på internett.

Tilfellet Mariwan Halabjaee er blitt meget sparsomt omtalt i norsk presse, men det har vært skrevet noen reportasjer om ham i Bergens Tidende, samt en kort notis i Aftenposten.