HRS - Webradio

Ukemagasinet: Fikk sparken for fritidsblogging

Å støtte Israel og hylle USAs innsats under 2. verdenskrig er ikke tillatt hvis du har en lederstilling i det svenske Migrationsverket. Det fikk Lennart Eriksson erfare da han ble sparket fra sin stilling som avdelingsleder ved Migrationsverket i Göteborg, og ”omplassert” i en lavere funksjonærstilling. Grunn: På fritiden driver Eriksson en blogg der han forfekter pro-israleske og pro-amerikanske synspunkter. Slik aktivitet kan skade Migrationsverkets omdømme, hevder Migrationsverkets asylsjef, Eugene Palmér. HRS Radio har intervjuet Eriksson – og sjefen som sparket ham.

Jens Tomas Anfindsen, HRS
Det å ha tatt stilling for én side i en konflikt som produserer flyktninger til Sverige, er ikke forenelig med en lederstilling i det svenske Migrationsverket.

Det hevder Lennart Erikssons sjef, Eugene Palmér. Han mener at Erikssons politiske fritidsinteresser, slik de utrykkes på bloggen Sapere Aude, kan skade publikums tillit til Migrationsverket som institusjon.

Utrolig nok ble undertegnede gjort oppmerksom på Erikssons tilfelle, ikke i skandinaviske aviser, men på den amerikanske kvalitetsbloggen Gates of Vienna. Senere fant jeg ut at saken også får et rettslig etterspill. Onsdag denne uken møtte Eriksson Migrationsverket til forhandlinger i Mölndals tingrett.

HRS fikk en telefonsamtale med Eriksson dagen etter rettsmøtet i Tingretten, og fikk høre Erikssons egen vurdering tingenes tilstand. Hør intervjuet med Lennart Eriksson:
Nå viser det seg at også andre, ledende personer i Migrationsverket har delt sine meninger om palestinakonflikten med offentligheten – om enn med et litt annet fortegn hva konklusjonene angår. En viss Birgitta Elfstrøm jobbet i en årrekke som Migrationsverket utlendingsattaché i Damaskus, med ansvar for Syria, Libanon og Jordan. I denne stillingen hadde hun ansvar for asylsaker som berører Midtøsten. Likevel la hun aldri fingrene imellom når det gjaldt hennes støtte til palestinerne, fordømning av den israelske ”okkupasjonen”, og beundring for islamistorganisasjonen Hizbollah. Slik beretter Elfstrøm om sitt møte med Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah:

Innan vi hann sätta oss ner uppenbarade sig plötsligt Hassan Nasrallah. Det kan låta konstigt, men det kändes som om luften plötsligt uppfylldes av en helig aura. Där kom han, Hizbollahledaren, utstrålande ett stort lugn och med ett varmt leende på läpparna. ”Är detta verkligen Hassan Nasrallah?” tänkte jag. Han hälsade artigt, fortfarande leende. Han bad mig sitta närmast honom i en av de höga stolarna och jag fick börja med att ge en kort presentation av mig själv. Hassan Nasrallah inledde med att prisa den svenska demokratin och Sveriges arbete för mänskliga rättigheter. Sedan pratade han om sin son som blev ett av Mellanösterkonfliktens offer, om Hizbollahs arbete i parlamentet, om palestiniernas situation i Libanon, om Israels ockupation av södra Libanon och om framtiden. Han berättade med inlevelse om Hizbollahs sociala verksamhet som omfattade bl.a. skolor och sjukhus.

NB! Nasrallah er mann som ved flere anledninger har tatt til orde for kollektivt folkemord mot jøder, hvor enn i verden de befinner seg. Nasrallah er en apokalyptisk orientert islamist som, på basis av en rekke hadither som understøtter disse forestillingene, har utrykt tillit til og forhåpning om at Allah, ved muslimenes hender, skal utrydde jødene innen dommedag kommer. Nota bene slutt.

Birgitta Elfstrøms mann, Arne Malmgren, er også han en profilert araber-sympatisør og isralskritiker – en som har tatt parti i palestinakonflikten. Likevel har han etter mangeårig arbeid i Migrationsverket blitt forfremmet til ledende stillinger. Malmgren arbeider fortsatt i Migrationsverket.

HRS fikk også en samtale med mannen som ”omplasserte” Eriksson, Migrationsverkets ”asylchef”, Eugene Palmér. Finnes det noen politiske grunner til Erikssons degradering? spurte vi.

Inte als, hevder Palmér. Hør intervjuet med Eugene Palmér: