Islam

Tverrpolitisk fordømmelse av mordplaner på dansk tegner

Samtlige politiske partier i Danmark er dypt rystet over mordplanene mot avistegneren Kurt Westergaard (73). Det antas at de anholdte, samtlige muslimer, har planlagt å drepe Westergaard i protest mot hans tegning av Muhammed med en tent bombe i turbanen. – Et angrep på det danske demokratiet, sier flere av politikerne.

Danmark er i sjokk etter at mordplanene på tegneren Kurt Westergaard er avdekket. Regjeringspartiet Venstre ønsker å lagen en handlingsplan mot ekstremisme og radikalisering av det danske samfunnet. Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, sier hun er sjokkert og forbannet over planleggingen av attentatet, og vil stoppe en slik utvikling.

– Det er rystende, at en gruppe ekstremister har planlagt at dræbe bladtegneren Kurt Westergaard. Jeg er chokeret, forarget og fordømmer på det kraftigste den ekstremistiske gruppe. Et attentat mod en dansk bladtegner er et attentat mod det danske demokrati. Det kan ikke være rigtigt, at man risikerer at miste livet, fordi man bruger sin ytringsfrihed. Vi skal bekæmpe de ekstremistiske og udemokratiske kræfter i det danske samfund. Regeringen vil derfor lave en samlet handlingsplan mod ekstremisme og radikalisering, sier Støjberg.

Dansk Folkepartis (DF) rettsordfører, Peter Skaarup, sier i en pressemelding at han ikke er mindre rystet. DF mener det må til en ytterligere styrking av kampen mot islamismen, samtidig som de oppfordrer moderate muslimer til å komme på banen.

– Det chokerer mig, at vi er nået dertil i Danmark, at man kan blive truet på livet for at bruge sin ytringsfrihed. Jeg føler meget med Kurt Westergaard og hans pårørende, som lever under et helt urimeligt pres. Det beviser, at islamistiske kræfter bor og arbejder i bedste velgående i vores land, og at kampen for vores danske værdier er vigtigere end nogensinde. Vi politikere kan opstille en synlig konsekvens over for den slags hjemlig islamisme, men det moderate muslimske samfund må også komme på banen med en fordømmelse uden forbehold. Der kan ikke være nogen som helst forståelse for denne primitive fanatisme, sier Skaarup.

Hos de Konservative (K) sier politisk ordfører Henriette Kjær at hun ikke kan få fordømt attentatet kraftig nok. Drapsplanene er grusomt for både Westergaard og hans familie, samtidig som det er et voldsomt attentatsforsøk på de danske frihetsrettigheter, sier Kjær. Hun mener videre at Westergaard fortjener stor ros og respekt for som bladtegner å ha spiddet alle samfunnsgrupper med sin skarpe penn, og fortsetter:

– Gruppen af muslimer, som står bag drabsplanene på Kurt Westergaard, er desværre et tydeligt eksempel på, at ytringsfriheden er under pres – ikke bare udefra, men også inden for vores grænser. Det demonstrerer med al tydelighed, at der bor mennesker i Danmark, som absolut ingen forståelse har for danske værdier og frihedsrettigheder.

Soscialdemokratene (S) roser Politiets Etterretningstjeneste (PET) for å ha grepet tidlig og hurtig inn i mordplanene mot Westergaard.

– Det her understreger, at det dels handler om en alvorlig terrortrussel fra islamiske fundamentalister, men også vigtigheden af, at os, der tror på demokrati, frihed og ytringsfrihed, står sammen i et forsvar for, at man kan tegne og ytre sig, som man vil, sier Morten Brødskov, nestformann i Socialdemokratenes folketingsgruppe.

SF understreker at ytringsfriheten er en forutsetning for demokratiet i Danmark.

– Det er fuldstændigt uacceptabelt, at den slags kan tænkes at finde sted i Danmark. Vi har ytringsfrihed, og det er en af forudsætningerne for vores demokrati. En grundlæggende forudsætning, som på ingen måde må antastes Jeg har tiltro til, at både PET og politiet følger denne type af sager nøje og griber tidligt ind, hvilket jeg er glad for. Der skal naturligvis være absolut nul-tolerance overfor så alvorlige forhold, sier Anne Baastrup, rettspolitisk ordfører for SF.

Det Radikale Venstre (RV) sier det er helt uakseptabelt at noen så mye som overveier å bruke slike metoder. Det er et angrep på demokratiet, sier RVs gruppeformann Margrethe Vestager. Hun mener det må forskes mer i radikalisering, og at hendelsen aktualiserer en terrorkommisjon:

– Det maner til eftertanke, at vi har så ekstreme elementer iblandt os, og aktualiserer det behov vi har for at få mere viden om, hvad der skaber radikalisering. Vi har tidligere foreslået mere forskning i radikalisering – og vi ønsker en langt større boligsocial indsats, så ingen unge mennesker ubemærket kan vende verden ryggen og lade sig indfange af ekstremister. Det aktualiserer vores forslag om en terrorkommission, så vi er sikre på, at PET har de redskaber, der skal bruges i kampen mod ekstremisme.

Les artikkel i BT.dk