Terrorisme og ekstremisme

Terror-razzia i Oslo

Politiet foretok i dag en terror-razzia på en internettkafé på Grønland i Oslo. Tre menn av somalisk opprinnelse skal være arrestert, mistenkt for finansiering av terrorhandlinger i utlandet. Også i Sverige er tre somaliere pågrepet.

De tre mennene ble pågrepet uten dramatikk på ulike adresser i Oslo, og er nå siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 147 b, som handler om finansiering av terrorhandlinger i utlandet. Deretter ble det foretatt en razzia på en internettkafé i Oslo sentrum, som skal tilhøre Shabele Telecom-Service kjeden.

Ifølge Aftenposten.no tilhører de tre som er arrestert i Oslo, et somalisk miljø. Pågripelsen skjedde i samarbeid mellom spanere fra Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) og Oslo-politiet. I tillegg bistår både Kripos, Økokrim og skattekrimavdelingen til Skatt øst i etterforskningen.

Det er aktuelt at en eller flere av de pågrepne vil bli fremstilt for Oslo tingrett for varetektsfengsling, skriver PST i en pressemelding.

Informasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST vil ikke kommentere pågripelsene og siktelsene før etter fengslingsmøtet, som vil skje i Oslo i morgen eller lørdag. PST bekrefter derimot overfor Aftenposten at det har vært en samordnet aksjon mellom norsk og svensk etteretningstjeneste.

– Vi kan bekrefte at det er en forbindelse med pågripelsene i Sverige, sier informasjonsrådgiver i PST, Siv Alsén, til Aftenposten.

Fire kontrollører fra skattekrimavdelingen til Skatt øst var med på PSTs aksjon i dag.

– Vi har vært med PST på aksjonen i dag. Vi skal se på eventuelle skatte- og momsmessige forhold, samt om det er noen regnskapsovertredelser. I tillegg skal vi bistå politiet med vår ekspertise, sier leder Jan-Egil Kristiansen i skattekrimavdelingen i Skatt øst.

Også svenske Säpo pågrep i dag tre menn av somalisk opprinnelse i Stockholm, mistenkt for å finansiere terrorhandlinger. De ble tatt på ulike adresser i Stockholm, ifølge Säpos pressesjef Jakob Larsson. Disse mennene er alle svenske statsborgere, og er siktet for å ha finansiert terrorisme i hjemlandet Somalia.

Politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff i Kripos opplyser at norsk og svensk politi slo til etter et tett samarbeid.

– Dette var en koordinert aksjon mellom Kripos og svensk politi, sier Staff til TV 2 Nyhetskanalen.

Hun understreker at Kripos har skjellig grunn til å mistenke de tre som er pågrepet i Norge, siden det er tatt ut siktelse mot dem, og at de har fått rettens medhold i å gå til ransakelse.

I butikken til en av de siktede i Sverige har man tidligere funnet et kart over området der Lars Vilks bor, en av kunstnerne som har laget Muhammed-karikaturer, men pågripelsene skal ikke har noen tilknytning til striden rundt Muhammed-tegningene eller truslene mot Vilks.