Politikk

Står på innvandrerregnskap, forlater Ap og skriver bok

At Yousuf Gilani vil ha innvandrerregnskap etter Frp-modell, er ingen nyhet. Men at han nå har forlatt Arbeiderpartiet og skriver bok om partiets innvandringspolitikk, er derimot en større nyhet. Selv sier Gilani om boken: - Den kommer til å smelle.

At Yousuf Gilani vil ha oversikt over hvor mye penger det norske samfunnet bruker på minoritetene, ble kjent i forrige måned . Da hevdet Gilani at 80 prosent av integreringstiltakene ikke fungerer, i tillegg til å kreve at Norge må ha en oversikt over hvor mye penger som benyttes til de ulike tiltak. Men helt siden et såkalt innvandrerregnskap ble foreslått av Fremskrittspartiet har det vært et betent tema, som det mer eller mindre har vært rasistisk å tenke på, langt mindre å foreslå.

Gilani kan komme seg unna rasismebeskyldningene, siden han selv har opprinnelse fra Pakistan. Men det betyr selvsagt ikke at Arbeiderpartiet er fornøyd med Gilani. Da han foreslo overfor Drammens ordfører at kommunen lager et innvandrerregnskap, var reaksjonene i Ap sterke. Ikke bare på grunn av regnskapsforlaget, men også fordi Gilani brøt med skikk og bruk i Ap ved å fremme et forslag som ikke var forankret i bystyregruppen.

Det endte med at Gilani i forrige uke trakk seg ut av Ap. I NTB-meldingen het det at «Gilani trekker seg etter alt bråket om valgfusk under kommunevalget i Drammen». Dette avviser Gilani.

– Det er de siste debattene i partiet om innvandringspolitikken som er grunnen til at jeg trekker meg, sier han til Klassekampen.no

Men det kan synes som om Gilani ikke forlater politikken. Ifølge han selv har han fått tre konkrete tilbud, men ikke akseptert noen av dem. De som ønsker å etablere ett eget innvandrerparti, skal være en av de som har tatt kontakt. Gilani sier til Klassekampen at flere med innvandrerbakgrunn har kontaktet han og støttet hans standpunkter. I tillegg skal noen pakistanere, en inder og to tamilere ha meldt seg ut av Ap i solidaritet med Gilani, hevder han selv.

Og Gilani snakker fortsatt varmt om innvandrerregnskap, som han ønsker skal bli en nasjonal debatt om hvordan man kan stille krav til kommunene og organisasjonene:

– Vi trenger et innvandrerregnskap for å synliggjøre resultatene av pengene som blir brukt på integrering. Hva virker mot omskjæring? Hva virker mot tvangsekteskap? Hva virker for å få en bedre språkopplæring? Gapet mellom majoritetsbefolkningen og minoritetsbefolkningen er økende. Derfor er det så viktig at vi har en integreringspolitikk som virker, sier Gilani.

– Kommunene må få øremerkede penger til integreringstiltak som faktisk virker. Nå spekulerer de i å få midler som de bruker på alt mulig annet, mener han.

Han viser også til at Drammen kommune har brukt integreringspenger fra staten på konsertstedet Union scene.

– Drammen innvandrerråd har kontorer der. Dermed kan de legitimere at det er et «integreringstiltak», men stort sett er det bare rockekonserter der. Når innvandrerorganisasjoner tar kontakt for å høre om de kan ha arrangementer der, får de beskjed om at det er fullbooket.

Gilani levner heller ikke innvandrerorganisasjoner som får støtte til integreringstiltak noen nåde.

– Jeg blir så lei meg. Jeg vil kalle det destruktiv integrering. Man burde gå inn i flere prosjekter slik man har gjort med det somaliske Riyo Rajo-huset. Minoritetsmiljøene taper på at det ikke stilles flere krav til resultater av slike prosjekter, sier Gilani.

Men den kanskje største bomben Gilani slipper, er at han for tiden jobber med en bok om integreringspolitikken i Arbeiderpartiet.

– Den kommer til å smelle, sier Gilani.

Den venter vi spent på.