Terrorisme og ekstremisme

Norsk tenåringsgutt blitt islamist

En norsk mor fortviler. Hennes tenåringssønn har gjennom vennskap med en muslimsk gutt tatt aktiv del i et fundamentalistisk miljø. Sønnen, som har konvertert til islam, uttrykker støtte til terroraksjoner, hat mot Israel og USA, og kaller sin alenemor for en ”vantro hore”. Nå vil gutten dra til Sør-Asia for å gå på koranskole, og vennens far har lovet å finne han en kone – der han kan velge fritt blant landsbyens jomfruer. Moren har kontaktet Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

I løpet av to år forandret den norske tenåringen seg totalt, skriver VG Nett. Det begynte som et vennskap med en klassekamerat fra et muslimsk land på slutten av ungdomsskolen. Nå er den snart 18-årige sønnen blitt så ekstrem i sine holdninger at han skremmer vettet av familien.Han har tatt navnet til en eldre muslimsk mann, og blitt del av et lite og lukket moskémiljø i hjembyen på Østlandet. Der har han blant annet fått opplæring fra unge muslimer fra Storbritannia.Moren forteller at begynnelsen var hun svært positiv til sønnens vennskap med den muslimske familien, og hun lot han bo der i helgene. Hun viste at faren i huset er dypt religiøs og steng muslim, og tenkte at det ville bidra til å holde guttene unna bråk og ungdomsfesting. Men i løpet av to år har sønnen forandret seg totalt, sier moren. I høst skal han ha fortalt familien om årsaken: Helgene har han benyttet til å delta på ulike koranskoler og han har konvertert til islam.

Tenåringsgutten er blitt islamist. Han overholder ramadan på strengeste vis, og fordømmer sin egen families moral. Moren oppfatter han som «vantro hore», siden hun var skilt og levde som alenemor.

– Men det er andre holdninger som skremmer meg mest. Han uttrykker støtte til terroraksjoner, hat mot Israel og USA, og er blitt veldig interessert i våpen og arabiske nettsider, forteller moren. – Det ville ikke skremt meg om det kun var snakk om religiøs overbevisning, men her er det snakk om en dypere forandring.

Nå skal gutten planlegge å reise til vennefamiliens opprinnelsesland i sommer. Ifølge VG er området et meget ustabilt grenseområde i Midtøsten, kjent for terrornettverk og kidnappinger. At sønnen skal bli vervet til terror er morens verste frykt, men hun er også redd for at han skal giftes bort.

– Han sier han vil at faren i familien skal finne en kone til ham, og han er blitt lovet å kunne velge fritt blant landsbyens jomfruer, forteller guttens mor.
Guttens familie er så bekymret at de har hatt flere møter med Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) om saken. PST bekrefter kontakten.

– Radikalisering som dette er noe som er av interesse for oss. Men det avgjørende for PST er ikke ekstreme meninger, men vilje og evne til å utføre voldelige handlinger, sier informasjonsrådgiver i PST Martin Bernsen til VG.