Ytringsfrihet

Lavmælt Støre mot dødsstraff

Journaliststudent Sayed Parwez Kambaksh ble dømt til døden av en domstol i Nord-Afghanistan for 14 dager siden. Han ble funnet skyldig i å ha ydmyket islam, etter å ha distribuert en internettavis som er kritisk til islams kvinnesyn. Men utenriksminister Jonas Gahr Støre vil ikke ha ”høylytt diplomati”.

Dødsdommen mot Sayed Parwez Kambaksh har vakt sterke internasjonale reaksjoner, inkludert Norge, da vi har flere hundre soldater i det aktuelle området. I dette området støtter også Norge og NATO det sittende styre, som altså leder krigen, og som dertil praktiserer dødsstraff. For overhuset i den afghanske nasjonalforsamlingen har offentlig støttet dødsdommen mot Kambaksh, og kritisert dem som har uttrykt støtte til den dødsdømte.

I Norge har representanter fra både SV og Frp engasjert seg i saken, og bedt utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ta affære overfor afghanske myndigheter.I en pressemelding fra UD i forrige uke ble det uttrykt at dommen vil være et stort tilbakeslag for ytringsfriheten i Afghanistan, om den blir stående. Samtidig påpekte UD at det anser det som viktig at det afghanske rettssystemet gis nødvendig tid til å ferdigbehandle saken.

Men i gårsdagens Dagsavisen sa utenriksminister Støre at Norge ikke vil ty til det han kaller ”høylytt diplomati” for å få afghanske myndigheter til å stanse dødsdommen mot Kambaksh.

– Det er ikke alltid «høylytt diplomati» er det beste virkemiddel, skriver Støre i et svar til stortingsrepresentantene Morten Høglund (Frp) og Hallgeir Langeland (SV) som hver for seg har stilt spørsmål ved hva Norge kan gjøre med saken.

Støre mener dødsdommen vil være et «alvorlig anslag» mot ytringsfriheten og rettsstatens utvikling i Afghanistan, dersom den blir stadfestet i gjenværende rettsinstanser.

– Vi har en rekke ganger understreket overfor afghanske myndigheter at Norge er mot dødsstraff. Dette vil vi gjenta, skriver Støre i sitt svar. Han legger til at politisk direktør Kai Eide i Utenriksdepartementet 31. januar kontaktet Afghanistans ambassadør i Norge for å be om en orientering om dødsdommen og den videre behandling av saken.

SVs Hallgeir Langeland er ikke helt fornøyd med svaret han fikk fra utenriksministeren. For Langeland er det et avgjørende poeng at dødsdommen ble avsagt i Mazar-i-Sharif, byen som er hovedsete for den beryktede usbekiske krigsherren Abdul Rashid Dostum.

– Dostum er alliert av Norge og NATO, og vi får et betydelig troverdighetsproblem når vi er imot dødsstraff samtidig som vi støtter en slik mann og et regime som praktiserer dødsstraff. Det bør være et alvorlig moralsk dilemma for Norge, sier Langeland.