Kvinner og likestilling

Kvinner avvises ved stemmelokalet

Kvinner blir nektet å avgi stemme i Pershawar, i den konservative nordvest provinsen i Pakistan. Det skal være et eldreråd av menn som har bestemt at kvinnene ikke skal få stemme. Kvinnenes valglokale er derfor stengt, og de tildekte kvinnene må gjøre vendereis.

Over hele Pakistan avgir menn og kvinner stemmer i atskilte valglokaler. Det er stipulert at 36 millioner av Pakistans 81 millioner velgere er kvinner. Pakistanske kvinner fikk stemmerett i 1947. Men at kvinner i deler av Pakistan i dag blir nektet å avgi stemme, mener guvernøren at han ikke kan gjøre noe med.

Guvernøren i Peshawar, Ghulam Ali, opplyser at valget måtte avbrytes i Maryamzai, Budaber og andre områder i utkanten av Peshawar. Disse områdene ligger tett opp mot grensen til Afghanistan, i et område der Taliban og Al-Qaida er aktive.

– Jeg har fått rapporter om at eldre menn i området har bestemt at det er i mot vår kultur at kvinner får stemme, sier Ali, ifølge avisen The Times of India, skriver VG Nett.

Pakistans valgsjef Qazi Farooq truet i en tale søndag kveld med sterke reaksjoner dersom noen forsøkte å hindre kvinner fra å stemme. Likevel mener guvernøren i Peshawar at det ikke er mulig å gripe inn mot eldrerådet som hindrer kvinner fra å stemme. For ifølge Ali er det ”deres tradisjon”, og da kan ”ikke vi gjøre noe”.Dagens valg i Pakistan skal være preget av både terrorfrykt og påstander om forventet valgjuks. Minst to av valglokalene var i morgentimene utsatt for bombeangrep, uten at noen ble drept eller skadet. På formiddagen var derimot minst tre personer drept og 40 skadet i ulike sammenstøt. 400 000 politifolk skal være utplassert for å ivareta sikkerheten.

Det er forventet at avdøde Benazir Bhuttos parti, Pakistan People Party (PPP), vil gjøre et godt valg. Resultatet er forventet i morgen eller onsdag.