Kvinner og likestilling

Kvinne arrestert for å være på kafé med kollega

En amerikansk forretningskvinne og trebarnsmor (37) ble arrestert av det religiøse politiet i Saudi Arabia fordi hun var på kafé med en mannlig kollega. Kvinnen var ”korrekt” kledd i abaya.

Kvinnen, som har bodd i Saudi Arabia i åtte år, var i Riyadh for å besøke de nye kontorene til et selskap hun er medeier i. Strømmen gikk, og hun og en kollega dro på en kafé for å få tilgang til internett.

I Saudi Arabia er det forbudt for kvinner å snakke med andre menn enn deres ektemann eller slektninger. På kafeen måtte de derfor sette seg i en familieavdeling, i en bås tildekt med gardiner, da det kun er i denne delen av kafeen kvinner og menn kan sitte sammen.

Den saudiske abaya

Det religiøse politiet kom, og godtok ingen forklaring fra kvinnen om kollega og strømbrudd.

Dette til tross for at kvinnen var korrekt muslimsk antrukket i en saudisk abaya. Politimennene som konfronterte kvinnen med synden hun skal ha begått, er del av en kommisjon bestående av mange tusen menn, hvis oppgave er å se til at klesdrakten er korrekt, at kjønnene ikke bryter reglene om interaksjon, og at bønn blir utført på riktig måte.

Kvinnen ble arresten, avhørt, ransaket og avkledd, og deretter tvunget til å signere papirer der hun erklærte seg skyldig i lovbrudd. Kvinnens mann hadde derimot politiske kontakter som gjorde at han klarte å spore opp konen sin og få henne ut av fengsel. Slik sett var kvinnen heldig – det er ikke alle kvinner i fengsel som har slike kontakter.

Den amerikanske ambassaden nekter å kommentere saken. Les saken i Aftenposten.no