Ytringsfrihet

FN-sjef tar avstand fra Muhammedtegninger

Generalsekretæren tror fullt og fast på at ytringsfriheten bør anvendes ansvarlig og på en måte som respekterer alle religioner, sa Ban Ki-moons talsmann, Marie Okabe, under en pressekonferanse i New York i går. Ki-moon stiller seg dermed på linje med sin forgjenger, Kofi Annan, som mener Muhammed-tegningene var krenkende og ufølsomme.

Daværende generalsekretær Kofi Annan vakte opmærksomhed med sine udtalelser under Muhammed-krisen for to år siden. Mens kritikken haglede ned over Jyllands-Posten og den danske regering, og vrede muslimer satte Mellemøsten i brand med henvisning til de danske tegninger, voksede kravet om at begrænse ytringsfriheden, for eksempel gennem en FN-resolution, der forbyder krænkelser af religiøse følelser.

I en officiel udtalelse for to år siden sagde Kofi Annan, at han «mener, at pressefriheden altid bør praktiseres på en måde, der fuldt ud respekterer religiøse følelser og grundprincipperne i alle religioner».

Dette melder Jyllands-Posten.