Islam

Danske aviser samler seg om ytringsfriheten

Da Muhammed-tegningene ble publisert for første gang i danske Jyllands-Posten den 30. september 2005, var det en rekke danske aviser som avsto fra å trykke dem. Men det var den gang. Etter at mordplanene på en av tegnerne ble kjent i går, trykker nesten samtlige danske aviser tegningen i dag. Men det er i Danmark, vel og merke.

Danske avislesere får i dag vanskelig med å åpne en avis hvor ikke Kurt Westergaards omstridte Muhammed-tegning er publisert, melder nyhetsbyrået Ritzau. Minst 11 aviser har valgt å publisere tegningen etter at Politiets Etterretningstjeneste (PET) i går avslørte mordplanene på tegneren Westergaard.

Så langt har danske medier vært splittet i spørsmålet om å publisere tegningene, men i dagens ledere fastslår samtlige aviser at ingen religiøse fanatikere får lov til å bestemme hva som skal tegnes eller trykkes i Danmark.

Blant avisene er Jyllands-Posten, Berlingske Tidende (som trykker tegningene for første gang), Politiken, Information, Kristeligt Dagblad, Nyhedsavisen, B.T., Ekstra Bladet, Århus Stiftstidende/Amtsavisen Randers og Fyens Stiftstidende. Syd for grensen bringer dagbladet Der Nordschleswiger i dag tegningen.

Også i Sverige publiseres tegningen. Det største dagbladet i Skåne, Sydsvenskan, trykker Westergaards tegning av Muhammed for første gang, men avisen understreker at dette er en journalistisk vurdering og ikke en sympatiaksjon.

– Vi publiserte ikke første gang, da Jyllands-Posten gjorde det, ettersom vi ikke ville den provokasjon det var. Men nå er der nyhetsmessige årsaker til å publisere. Det er rimelig at våre lesere får se hvordan den ser ut, sier Sydsvenskans sjefsredaktør, Peter Melin.

Men i Norge er det intet media som vil la folket se tegningen eller gripe solidarisk tak i budskapet i saken. Selv når NRK brakte nyheten i går kveld om at danske medier i dag ville publiserer tegningene som et motsvar til mordplanene, så ble saken illustrert med en faksimile av gårsdagens Jyllands-Posten med en sladdet Muhammed-tegning.

En som derimot ikke lar seg stoppe, er han som langt på vei kan defineres til å være den som utløste hele krisen, nemlig den danske forfatteren Kåre Bluitgen. Han melder at han om få uker kommer med en ny illustrert bok om Muhammed. Den 16. september 2005 meldte HRS at det var to uker til Bluitgen skulle levere sin barnebok om Muhammed, men at Bluitgens bok fortsatt var uten illustrasjoner. Flere kunstnere hadde nemlig av frykt for vold og represalier sagt nei til å illustrere boken med tegninger. Jyllands-Posten trodde knapt det de hørte, og ville sjekke om det sto så dårlig til med ytringsfriheten i det frigjorte Danmark: Og som vi vet, det sto dårlig til, men 12 tegnere takket likevel ja til tilbudet om å illustrere Muhammed. Det kan vel være at noen av dem, i den personlige frihetens navn, angrer i dag, men de har likevel bidratt mer til demokratiet og ytringsfriheten enn ett samlet Norge, uansett politikere, kunstnere, journalister eller andre, kan påberope seg. Ja, selv i dag skygger vi banen.

Se vår samleside om Muhammed-bråket