Islam

Basim Ghozlan: ”Drepe” kan være et koseord

Basim Ghozlan mener nordmenn har misforstått oppfordringen om å drepe på Hamas’ barne-tv. De siste dagene har et klipp fra Hamas’ barne-tv med oppfordring til drap på dansker vakt sterke reaksjoner i Norge og rundt om i verden. Men Ghozlan mener at barneprogrammet ikke er så ille som mange vil ha det til. Ord som ”drepe” og ”knuse” kan være koseord på arabisk, og er ikke nødvendigvis bokstavelig ment, forklarer han.

Til Vårt Land i dag (s. 9) sier forstander i Det islamske forbundet, Basim Ghozlan, at han mener det er dumt å bruke barn i politiske ærend, og at han derfor kritiserer det omstridte barne-tv-innslaget. Programmet er dårlig både i form og innhold, sier han.
Imidlertid forklarer han også at ”å drepe” på arabisk ofte kan fungere som et leke- og koseord, og at selv om barne-tv-kaninens snakk om å drepe Kurt Westergaard nok ikke bare skal forstås som lek og tull, så er det heller ikke så bokstavelig ment som mange i Norge tror.
Se det omstridte barneprogrammet fra Hamas TV, hentet fra serien ”Morgendagens pionerer”:

Det kan godt hende at Ghozlan har rett i at et ord som å drepe kan brukes i en leken kontekst på arabisk, for eksempel når en far lekesloss med barna sine, slik Ghozlan beretter om. Og det er sikkert riktig at kaninen Assuds fromme ønsker om at Kurt Westergaard må bøte med livet, ikke er noen direkte oppfordring til palestinske barn om å ta saken i egne hender.

Dette er imidlertid helt på siden av det som er vesentlig i saken. Det som er vesentlig, er at palestinsk barne-tv ikke bare i dette aktuelle innslaget, men jevnt og trutt sender ut materiell som er fylt av hat. Hva slags verdiformidling er dette å vokse opp i? I de palestinske selvstyreområdene foregår det religio-politisk hjernevasking av barn som simpelthen er helt grotesk. Ord strekker ikke til her. Se de nedenstående klippene fra tidligere barne-tv-programmer fra Hamas’ produksjon for noen tankevekkende eksempler.

Eksemplene på slike barneprogrammer er svært mange. Så selv om direktøren for tv-stasjonen i dag hevder at drapstruslene mot Kurt Westergaard var en glipp, og lover bedre kontroll i fremtiden, så finnes det en rekke eksempler som kan få det til å virke som om slik barnepropaganda er mer regelen enn unntaket. Søk på «Assud», «Hamas bunny» eller «Farfour» på YouTube for ytterligere eksempler.

Ellers har organisasjonen Palestinian Media Watch spesialisert seg på å dokumentere alle mulige slags former for hatpropaganda i palestinske medier. Ta en kikk i deres filmarkiver!