Politikk

Pakistanere stoler ikke på USA

En ny meningsmåling avdekker at pakistanere flest har mistro til USA. De mener at USA har som mål å splitte og svekke islam. Derimot er det mange som tror på Osama bin Laden. Det kommer også frem at et klart flertall ønsker at Pakistan skal være en demokratisk islamsk stat, og at det pakistanske rettsvesenet i større grad skal bygge på sharia.

Ifølge NTB sier en meningsmåling utført av U.S. Institute for Peace (USIP) og WorldPublicOpinion.org i 19 pakistanske byer at 70 prosent er overbevist om at USA har som mål å splitte og svekke islam. 80 prosent mener USAs militære nærvær i Asia utgjør en fare for Pakistans interesser i regionen, og opp mot 70 prosent stoler ikke på at USA vil opptre ansvarlig.I overkant av 40 prosent ser positivt på Osama bin Laden, mens 19 prosent har blandede følelser overfor al-Qaidas leder. Hele 75 prosent er motstandere av å la utenlandske styrker jakte på al-Qaida og Taliban på pakistansk jord, og nærmere 40 prosent er imot å pågripe bin Laden dersom han blir funnet i Pakistan.President Pervez Musharraf hevder at det fra pakistansk side ikke pågår noen storstilt leting etter bin Laden, og at det ikke finnes noen beviser for at han befinner seg her Pakistan. Samtidig forsikrer pakistanske myndigheter at amerikanske styrker ikke vil få jakte på al-Qaida og Taliban på pakistansk jord. Men dette blir noe modifisert av Pakistans ambassadør i USA, Mahmoud Ali Durrani. Han mener at verken Pakistan eller USA har eksakt etterretningsinformasjon om hvor Osama bin Laden befinner seg. Han kan være i Afghanistan, eller han kan være i grenseområdene. Ifølge Durrani ville bin Laden blitt fanget om en visste hvor han befinner seg. Meningsmålingen avdekker også at pakistanere ikke er deler USAs oppfatning av Afghanistan. 46 prosent av pakistanerne mener at det bør forhandles med Taliban, og 30 prosent sier at de støtter Talibans angrep mot NATO-styrker i nabolandet. 15 prosent av de spurte sier at de er imot slike angrep. Bare 9 prosent av de spurte mener president Hamid Karzai er den best egnede til å styre Afghanistan, mens 34 prosent sier at de foretrekker Taliban-styre i nabolandet.Det fremkommer videre at et klart flertall av de spurte sier de ønsker at Pakistan skal være en demokratisk islamsk stat. 60 prosent ønsker at det pakistanske rettsvesenet i større grad skal bygge på islamsk sharialov.

– Folk ønsker mer islam. De syns ikke Pakistan er gudfryktig nok, eller at islamske verdier på tilstrekkelig vis kommer til uttrykk i dagliglivet, konstaterer Steven Kull som er leder for WorldPublicOpinion.org.

Han mener meningsmålingen med tydelighet viser at pakistanere flest vender ryggen til Vesten.

– Den viser at det ikke fins noen større vestligorientert sekulær gruppe i Pakistan, sier Kull.

Les artikkel hos VG Nett

Hør også informasjonsleder i HRS, Hege Storhaug, sin analyse av dagens situasjon i Pakistan (siste radiosending fra HRS, ukemagasin uke 1 2008)