Islam

Muhammed-karikaturene til Det Kongelige bibliotek

Det Kongelige bibliotek i København har bestemt seg for å sikre seg de tolv karikaturene av Muhammed. Spørsmålet er om dette på nytt vil frembringe en storm av reaksjoner.

De tolv karikaturtegningene av Muhammed, første ang publisert av Jyllands-Posten høsten 2005, skapte en nasjonal og internasjonal bølge av vold og hærverk. Konflikten sto hovedsakelig mellom det den muslimske verden og muslimer i Vesten kalte ”religiøs respekt” og de vestlige lands påpekning av ytringsfriheten.

Nå har Det Kongelige bibliotek i København – kjent som «den sorte diamant» – bestemt seg for å sikre seg de tolv tegningene, melder NRK.no. Dermed kan Danmark igjen risikere en storm av reaksjoner. Men bibliotekets kommunikasjonskonsultent Jytte Kjærgaard understreker at dette ikke er en politisk handling.

_Vi gjør det ikke for å provosere noen som helst, tvert i mot gjør vi det for å sikre at disse tegningene er sikkert samlet på ett sted. Vi har ikke innført noen ny politikk med dette her, vi gjør bare det vi alltid har gjort gjennom flere hundre år, nemlig å sikre dokumenter og bøker for kommende generasjoner, sier Kjærsgaard.

Claus Seidel, leder for foreningen Danske Bladtegnere, og en av de tolv tegnerne, mener tegningene hører hjemme på Det Kongelige bibliotek, da de har skapt verdenshistorie.

Direktør for Danmarks mediemuseum i Odense, Erwin Nielsen, planlegger en stor utstilling om ytringsfrihet, og ønsker da å låne karikaturene:

_Vi er likeglade med hvem det er som eier tegningene, men vi har selvfølgelig en interesse av å låne dem til utstillingene, sier Erwin Nielsen, som påpeker at de ikke frykter reaksjoner på grunn av utstillingene.

– Nei, det gjør vi faktisk ikke. Når man viser dem i en sammenheng der man prøver å informere, tror jeg ikke man vil reagere på den måten. Vi vil jobbe hardt for å få tak i disse tegningene.