Kvinner og likestilling

Mamma (12) støttes av foreldrene

Hend Farghali ble voldtatt som 10-åring. I dag er hun 12 år, og mamma til ei fem måneder gammel jente. Det spesielle i egyptiske Hends historie er at foreldrene har tatt opp kampen mot utnytting og undertrykking av jenter og kvinner.

Hend (12) ammer sin datter Henna (fem måneder)

Tross i Hend Farghalis ulykke hadde hun flaks; foreldrenes reaksjon på voldtekten som gjorde henne gravid var ikke å frastøte seg henne eller å drepe henne for å gjenopprette den såkalte æren. Foreldrene ønsket å verne om både henne og barnet, og yte henne rettferdighet.

_Jeg kommer ikke til å gi opp. Jeg skal støtte min datter i sin kamp for at få han (voldtektsmannen, red) felt, sier Hends far Mohammad Farghali (53) til den svenske avisen Expressen når de treffer familien i Egypt.

Hend som bare er 12 år, er selv et barn, men har like fullt ansvar for en liten datter på fem måneder. Hun forteller Expressen at hun først syntes det var rart med et eget barn.

_Jeg var alene om å leke med mine dokker, og plutselig kom hun og jeg kjente at hun ville ta mine leketøy. Men nå går det bra, forteller Hend.

Hend ble overfalt en ettermiddag da moren hadde sendt henne til lekeplassen for å hente sin bror. Hun har pekt ut gjerningsmannen; en 21-årig mann i nabolaget. Hun kjente han godt igjen, forteller hun. Men en kniv mot ryggen ble Hend tvunget inn i et hus som var under bygging. Etter overgrepet truet mannen med å slå henne ihjel om hun fortalte det til noen.

Faren forteller at Hend endret seg etter overgrepet. Hun satt bare hjemme og gråt, og ingen skjønte hvorfor. Hun gikk ned i vekt, var redd og hadde problemer med å sove om nettene. Men Hend forsto ikke hvorfor magen hennes vokste, hun trodde hun var alvorlig syk. Foreldrene mente det kunne være magesår, og tok henne med til doktoren. Her ble det konstatert at Hend var gravid, og foreldrene krevde å få vite hvem som var faren. Hend ble skrekkslagen, og skjønte ikke hvordan et stort barn kunne komme ut av hennes lille kropp.

_Jeg tenkte at det var umulig, sier Hend.

Foreldrene valgte å støtte sin datter, til tross for at de vet at mange mener det er Hends egen skyld.

_Jeg vet at mange foreldre legger skylden på jentene og ikke på overgriperen. Men det finnes ingen religion, verken islam, jødedom eller kristendom, som tillater at offeret straffes. Hend er et lite barn som er utsatt for et grusomt overgrep. Hun skal få all hjelp fra meg og hele samfunnet, sier faren.

Ifølge Nohad Abou al-Qoumsan, som er leder for det egyptiske senteret for kvinners rettigheter (ECWR), er Hend Farghali det første offeret for voldtekt i hele araberverden som våger å stå frem, med støtte av sine foreldre. Saken anses å ha stor politisk sprengkraft og har skapt diskusjoner om seksuelle overgrep på barn og kvinner i både Egypt og store deler av araberverden. Naboen som Hend utpekte som gjerningsmannen ble pågrepet av politiet, mistenkt for kidnapping, trusler og voldtekt. Men etter noen dager i fengselet ble han satt fri.

_Han sier han er uskyldig. Jeg vet at det var han. Jeg vet hva han heter, hvordan han ser ut og hvilke klær han hadde på seg. Men de trodde på han og ikke på meg, sier Hend.

Hends arbeidsløse far er overbevist om at det handler om penger.

_Vi er fattige, men mannens familie har penger. Men jeg kommer ikke til å gi opp.

Flera menneskerettighetsorganiasjoner og organisajoner som støtter kvinner og barn, står ved familiens Farghalis side. Ifølge ECWR forteller statistikken at minst 20 000 kvinner ble voldtatt i 2006, men mørketallene anses å være høye. Bare et fåtall våger å melde overgreoene til politiet.

_Mange anser det som ærekrenkende å politianmelde voldtekter, sier Nohad Abou al-Qoumsan.

ECWR har satt press på domstolene for å få saken tatt opp på nytt. Også egyptsik førstedame presidentens kone Souzan Moubarak, har gitt sin støtte til familien.

_Vi fikk flytte fra det gamle rommet til en leilighet. Vi er takknemlige for det, men vi ønsker oss også juridisk støtte, sier Hends far.

Les hele artikkelen i Expressen.se