Vold og overgrep

Kvinne henrettet i Iran

Småbarnsmoren Rahele Zamani (27) skal i dag ha blitt henrettet i Iran. Kvinnen er dømt for drapet på sin mann.

Rahele Zamani, med to barn på henholdsvis tre og fem år, fortalte selv at hun drepte sin mann i affekt etter lang tids mishandling. Hun skulle egentlig henrettes i midten av desember, men dette ble utsatt. Zamani skrev selv et brev til en iransk avis, der hun ba om utsettelse på grunn av barna. Angivelig het det at utsettelsen skulle gi henne muligheter til å betale såkalte blodpenger til offerets familie, men flere tror utsettelsen skyldes internasjonalt press.

Norskiraneren Mahmood Amiry-Moghaddam hevder overfor VG Nett at henrettelsen er blitt gjennomført i dag. Iranske medier skal foreløpig ikke ha omtalt hengingen av Zamani, men Amiry-Moghaddam sier han har sikre kilder på at henrettelsen har funnet sted.

Amiry-Moghaddam forteller at 2007 har vært et veldig dårlig år for menneskerettene i Iran. Landet har alltid vært blant verstingene, med 2007 som det verste året så langt. Ifølge offisielle tall fra iranske myndigheter ble 288 mennesker henrettet i 2007.