Religiøse og politiske symboler

Kalte muslim ”hettemåke”, fikk sparken

En arbeider på en butikk kalte en hijabbærende kvinnelig medarbeider for ”hettemåke”. Vedkommende ble sparket. En flåsete bemerking, men ikke sjikane, er derimot rettens dom.

_Jeg er en hettemåke

Nå må Coop Danmark betale 175.000 dkr i erstatning for grunnløs oppsigelse, melder Ritzau. Ifølge Sø- og Handelsretten er uttrykket nedsettende, men det ble vektlagt at vedkommende ikke hadde vært grov i munnen tidligere og heller ikke fikk forklare seg før vedkommende måtte forlate arbeidsplassen. Retten legger i dommen også vekt på at medarbeideren ikke kalte kvinnen ”hettemåke” rett i ansiktet.

Dansk arbeidslivsforening sin advokat, Frederik Brocks, mener dommen er svært streng.

_Det er arbejdsgiverens ansvar at sikre et sundt arbejdsmiljø, hvor medarbejderne ikke diskriminerer eller chikanerer hinanden. Når en medarbejder kalder en kollega for «hættemåge», kan det kun opfattes som diskriminerende og ydmygende. Det bliver en ansvarlig arbejdsgiver nødt til at reagere på, sier han.

Brocks mener at dommen tilsier at arbeidsgivere fremover vil ha problemer md å gripe inn overfor sjikane.

Saken minner om IKEA-ansatte Ibrahim Batmani i Oslo som kritiserte bruken av hijab til en kollega. Det resulterte i at han ble stempel som rasist, og fikk sparken. Men Batmani tok opp kampen, og også han vant en overlegen seier i retten.