Religiøse og politiske symboler

Gjør narr av den iranske kleskodeksen

Kvinner i Teheran opponerer mot det strenge klesregimet. I disse vinterdagene bruker noen kvinner trange bukser som tas på innsiden av lange støvler, kombinert med korte kåper. Politiet har fått ordre om å slå ned på de ”uislamske opprørerne”.

Tidligere år er det først og fremst om sommeren at politiet har trøbbel med kvinner som kler seg i for luftige gevanter og for snaue hodeplagg. I år ble sesongen for klespolitet utvidet utover høsten, og for første gang er politiet beordret om å slå ned på kvinner i ”utfordrende” vinterkledning.
Det er i all hovedsak kvinner i de velstående rekkene i Teheran, som peker nese til regimet. Etter at president Mahmoud Ahmadinejad kom til makten i 2005, har klesregimet blitt strengere, og også menn som anlegger”vestlige” hårfrisyrer får problemer med ordensmakten, melder Wluml.org

«Considering the start of the cold season and its special way of dressing, police will start early next week a drive against women who wear improper dress,» Tehran police chief Ahmad Reza Radan was quoted as saying by state news agency IRNA.»Tight trousers tucked inside long boots while wearing short overcoats are against Islamic codes,» the police chief said.

«Wearing a hat or cap instead of scarves is also against Islamic dress codes.»

(…) Police regularly clamp down on skimpier clothing and looser headscarves in the summer. Usually this is for just a few weeks but this year the campaign has run into the autumn.

Enforcement of Islamic dress codes that require women to cover their hair and disguise the shape of their body with loose overcoats has become progressively sterner since President Mahmoud Ahmadinejad came to power in 2005.

Women found dressing inappropriately may be warned or, particularly for repeat offenders, can be taken to a police station and fined. Police this year have also cracked down on men sporting what are considered «Western» spiked haircuts.

In October, a newspaper said 122,000 people, mostly women, had been warned about their clothing and nearly 7,000 of those had to attend classes on respecting the rules.

Young women, particularly in wealthier urban areas, often challenge limitations by wearing tight clothing and colourful headscarves that barely cover their hair. The codes are less commonly challenged in poor suburbs and rural regions.