Kvinner og likestilling

Fremskritt for saudiske kvinner

Knapt noe land i verden er så kvinnefiendtlig som Saudi-Arabia. Det finnes knapt en eneste bevegelse på utsiden av husets fire vegger som ikke juridisk knebler og underordner kvinnene. Derfor er det nærmest en liten revolusjon at myndighetene nå har bestemt at kvinner skal få lov til å overnatte på hotell – uten mannlig anstand i nær familie.

Ved en kongelig kjennelse kan saudiske kvinner få overnatte alene på hotell mot at de identifiserer seg, inkludert ved fotografi, som hotellet må registrere hos det lokale politiet. Dette melder Wluml.org

Tribal customs and hardline religious strictures limit women’s movement in the conservative state, the only country in the world where women are forbidden from driving. Saudi women can face harassment from the religious police if they are not accompanied in public areas by a male relative who acts as her «guardian».

The rules are less strictly enforced for foreigners and in Jeddah, Saudi Arabia’s most liberal city.

Da får vi håpe at dette er et tegn i tiden på noe mer; at den statlige og juridiske kjønnsfascismen, som rammer både kvinner og menn – er på forsiktig tilbakemarsj i Saudi-Arabia.