Ytringsfrihet

De tre små griser er uønsket

Eventyret om "De tre små grisene" får ikke være med i en årlig konkurranse for elektroniske skolebøker i Storbritannia. Grisene kan fornærme muslimer – og snekkere.

_Jeg er ikke en gris. Ei heller en snekker.

Eventyret om de tre små grisene som bygger hus for å stå imot Storeulv er for sterk kost for britene, i alle fall som digital lærebok i barneskolen, melder BBC.

Becta, regjeringens utdanningsteknologibyrå, er en av de sentrale aktører som er med på å avgjøre vinneren av den årlige Bett Award for skoler, da de setter opp kriteriene som bidragene skal vurderes etter. Ett av årets bidrag er en digital versjon av de tre små grisene, kalt ”Three little Cowboy Builders”, som er ment for grunnskoleelever.

I juryens avvisning heter det at det er ”bekymring for det asiatiske samfunnet og at bruken av griser reiser kulturelle spørsmål”. Det henvises konkret til at bruken av grisene gjør at produktet ikke kan anbefales til det muslimske samfunnet, da det kan fornærme muslimer. I tillegg mener juryen at det kan fornærme bygningssnekkere (!). Bildet av grisene som snekkere er for ensformig; ”Er det sant at alle snekkere er cowboyer, snekkere får deres arbeid blåst ned, og at snekkere er lik griser?”, spør juryen.

Bokens kreative direktør, Anne Curtis, sier at ideen om at en bok om griser kan oppfattes som rasisme er som «et slag i ansiktet». Flere mener at juryens holdninger vil kunne underkjenne hele verdien av den årlige konkurransen.