Vold og overgrep

Kvinnedrap i Allahs navn

De siste fem månedene er 40 kvinner drept «i Allahs navn» i byen Basra i Irak. De har måttet bøte med livet fordi noen mener de har oppført seg i strid med islam ved, for eksempel, ikke å følge islamsk kleskodeks. Kvinner i den sørirakiske byen er overbevist om at det er væpnede sjiamuslimske grupper som står bak drapene. Disse gruppene tvinger kvinnene til å iføre seg hijab og en klesdrakt som er i tråd med islams lære.

«De som ikke adlyder, vil bli straffet. Gud er vårt vitne og vi bringer dette budskapet», står det skrevet i rødt på en vegg i byen. Ekstremistene truer alle kvinner som har sminket seg, eller som ikke har på seg hijab.

Også kvinnelige studenter forteller om frykt for represalier dersom de ikke kler og oppfører seg i tråd med islamistenes krav.

Det er Dagbladet som melder dette om den spesielle situasjonen i Irak.