Vold og overgrep

Kriminelle innvandrergjenger i rask vekst

Integreringskonsulenter advarer mot et sterkt økende fenomen i Danmark: Unge kriminelle innvandrergjenger. Gjenger der såkalt æreskodekser står sentralt, og hvor ett drap kan utløse nye drap. De mener drapet på et gjengmedlem natt til torsdag, kun er et forvarsel om hva danskene kan forvente seg de kommende år.

Natt til torsdag ble en 21 år gammel mann av pakistansk opprinnelse skutt og drept på Nørrebro i København. Han tilhørte den såkalte Sjælørgjengen. En jevngammel mann i samme gjeng ble alvorlig såret. De to ble skutt av en annen gjeng av en annen nasjonalitet. Dette er den femte skyteepisoden på seks dager i det som omtales som Stor-København.

Medlemmer av gjengen der 21-åringen ble drept og annen såret, ble natt til torsdag anholdt ved Rigshospitalet. De var kommet dit for at beskytte den sårede. En av dem bar en skarpladd pistol, mens en annen bar en skuddsikker vest.

Nå advarer integreringskonsulenter om at unge kriminelle innvandrergjenger øker raskt.

– Grupperne vokser lige nu voldsomt. Det er unge, som de sociale myndigheder har svigtet i årevis. Og vi vil se betydeligt flere alvorlige sager de kommende år, sier integreringskonsulent Fahmy Almajid til Jyllands-Posten.dk.

Almajid mener at myndighetene ikke har tatt faresignalene alvorlig, selv om de første kriminelle innvandrergjengene så dagens lys på 1990-tallet. Han tror også at Danmark vil oppleve at drap vil bli forsøkt hevnet fra andre gjenger og den dreptes familie. Dette fordi såkalte æreskodekser står sentralt i disse miljøene.

Almajid får støtte av integreringskonuslent Mohammad Rafiq:

– Der er en stor gruppe af unge, som myndighederne aldrig har fået fat i. De unge er en tikkende bombe, og vi har ikke set det sidste til dem, sier Rafiq.

Han tror heller ikke at de unge vil bli særlig begeistret over justisminister Lene Espersens (K) forslag om økte straffer for våpenbesittelse. Også gjengene som kontrollerer narkotikahandelen i innvandrertette Nørrebro vokser svært raskt, sier en annen kilde til JP. Københavns sjefspolitiinspektør Per Larsen sier utviklingen er sterkt bekymringsfull.

– Vi må se i øjnene, at hver gang vi får fængslet én kriminel, så kommer der nye til. Derfor skal vi ikke bilde os ind, at vi løser problemerne på kort sigt trods initiativer, sier Larsen.

I går besluttet ledelsen i Københavns politi med øyeblikkelig virkning å innføre visitasjonssoner i deler store deler av København. En analyse foretatt av politiet i går avdekket at der bare de siste tre måneder har vært 300 hendelser der våpen har vært direkte involvert, og 700 hendelser hvor våpen er blitt nevnt som del av hendelsen.