Integrering og integreringspolitikk

Vil kartlegge om islam hinder integrering

Danmarks nye velferdsminister, Karen Jespersen (V), vil ha undersøkt om religiøse barrierer er årsaken til at så mange innvandrerkvinner ikke deltar på arbeidsmarkedet. Hun mener at en politisk bruk av religion kan skape stengsler for integrering og dermed sosiale problemer. Derimot vil hun ikke lenger forby bruk av hijab på barn.

– Hvis nogen eksempelvis har den holdning, at vi skal have kønsadskillelse, kan det give problemer. Vi har set eksempler på mænd, der tager med deres koner til jobsamtale, fordi manden er bekymret for, at konen skal arbejde sammen med andre mænd. Det er en al for striks fortolkning af islam, når de mænd siger, at kvinder ikke må være sammen med andre mænd end lige deres familie, sier velferdsminister Karen Jespersen til Kristelig Dagblad.dk.

Jespersen mener at hvis islam forhindrer innvandrerkvinner fra å komme i arbeid, er det problematisk for samfunnet. Samtidig påpeker hun at muslimske innvandrerkvinner ikke nødvendigvis trenger å leve som alle andre, men at de skal ha friheten til å velge om de vil arbeide eller ikke.

– Religion er ikke noget problem. Det er den ortodokse fortolkning af islam, der kan ende med at være et stort problem for integrationen og det sociale område. Derfor skal vi finde ud af, hvad fakta er, så vi kan se nærmere på, om der er religiøse og kulturelle barrierer for, at kvinderne ikke er på arbejdsmarkedet. Der er jo indicier for, at de er dårligere integreret på arbejdsmarkedet end både etniske danske kvinder og indvandrermænd.

Samtidig har politikeren Jespersen moderert seg fra forfatteren Jespersen. Karen Jespersen har nemlig tidligere tatt til orde for å vurdere forbud av hijab på barn og skoleelever, men dette mener hun nå er å gå for langt:

– Det vil nok være at gå for vidt. Det er meget vigtigt, at vi har religionsfrihed. Men det er bekymrende, hvis man tror, man helt uhindret kan stille krav om, at samfundet indretter sig efter ens religion – ligesom også Moses Hansen med hans kæmpestore kors. Jeg vil opfordre den enkelte skole til at tage diskussionen om tørklædet, men også om det kvindesyn og seksualiseringen, der ligger bag, sier hun og fortsetter:– Hvis børneinstitutionerne oplever, at en lille pige har svært ved at lege med de andre børn, fordi tørklædet giver hende problemer med at bevæge sig, så må institutionerne tage den diskussion med barnet og forældrene, siger Karen Jespersen.

Integreringskonsulent Manu Sareen (R) støtter Jespersen i at det bør tas en diskusjon om hijab. Selv mener at han barn ikke skal bruke hijab.

– Der er absolut ingen piger på otte-ni år, der skal have tørklæde på. Tørklæder skal bruges for ikke at opildne mænd til sex. Men der er jo ikke nogen, der tænker sådan om en lille pige, og derfor skal hun ikke klædes derefter. Hun skal lege med de andre piger og drenge uden tørklæde.

Derimot støtter han ikke Jespersens ønske om å kartlegge sammenhengen mellom innvandrerkvinners arbeidsmarkedsdeltakelse og islam. Han mener dette kan handle om menn som har misforstått islam.

– Hun er ude i vanskeligt ærinde, for det er meget svært at måle. Det er rigtigt, at der er indvandrermænd, der tager med deres kone til jobsamtale. Men det er altså i lige så høj grad, fordi de ikke har forstået deres religion rigtigt, og måske har fået en landsbyudgave af islam. Man skulle hellere oplyse dem omkring ligestilling og dermed give dem en mulighed og tryghed for at sende deres koner af sted, sier han.