Islam

Utleverer imam fra Storbritannia

En britisk dommer avgjorde i går at det ikke er noe i britisk lovgivning eller menneskerettighetene som taler imot en utlevering av den kontroversielle imamen Abu Hamza til USA. Der risikerer han over 100 års fengsel

Den egyptiskfødte imam Abu Hamza (49) har i en årrekke holdt oppviglende taler både innefor og utenfor en moské i London, og han tildeles en betydelig rolle for å radikalisere unge britiske muslimer. Han kaller blant annet terroristene fra 11. september for ”helter og martyrer”. Hamza soner nå en dom på syv år i Storbritannia for å oppfordre til rasehat og mord.

Men amerikanske myndigheter fremfører anklager mot Hamza som er av alvorligere karakter. USA har i alt 11 siktelser på Hamza, alle med forbindelse til terror. Blant annet hevdes det at han har spilt en hovedrolle ved planlegging og finansiering av en treningsleir for kommende terrorister i delstaten Oregon. De hevder også at han hjalp terroristene under et gisseldrama i Yemen i 1998, der 12 vestlige turister ble tatt til fange, og fire av disse, tre briter og en australier, ble henrettet av terroristgruppen.

USA har de siste tre årene prøvd å få utlevert Hamza til USA, men det er først nå at imam Hamza har brukt alle sine juridiske muligheter for appell for sin dom i Storbritannia. Dermed kan USA gjenoppta sitt krav.

I går avgjorde en britisk dommer at det er ingenting i veien, verken i britisk lovgivning eller i tilknytning til menneskerettighetene, som er til hinder for å utlevere imam Hamza til USA. Denne kjennelsen er betinget av at den britiske innenriksministeren Jaqui Smith godkjenner utleveringen, skriver Berlingks.dk.