Vold og overgrep

Ro i Paris

Natt til torsdag forløp rolig i Paris' forsteder. Kun noen tiltalls branner i noen søppelbøtter og i noen biler måtte slukkes av brannvesenet. Det ble ikke skutt mot politiet, ingen politimenn ble skadet i visse tilfeller av lettere håndgemeng, og ingen bygninger ble satt i brann. Rundt tusen politimenn patruljerer nå forstedene nord for Paris, hver natt.

På en fjernsynssending i går kveld ga president Nicolas Sarkozy på ny uttrykk for nødvendigheten av å føre en hard linje overfor opprørerne.
«Det som er skjedd i Villiers-le-Bel har ingenting å gjøre med en sosial krise og alt å gjøre med «bøllokratiet» (la voyoucratie)», sa han i en tale foran 2000 politimenn og soldater, og fortsatte: «Jeg avviser enhver form for snillisme som vil forsøke å finne et offer for samfunnet i enhver ungdomskriminell«.
Ved samme anledning tok Sarkozy til orde for å bekjempe undergrunnsøkonomien i forstedene, spesielt narkotikatrafikken, som «bidrar til ghettoiseringen og holder hele befolkningsgrupper som gisler – det er disse som er bøllenes første ofre«.
Han lovet at myndighetene vil gjøre alt som står i deres makt for å fakke alle som har løsnet skudd mot offentlige tjenestemenn, og for at disse skal bli møtt med sansksjoner som står i forhold til deres «ekstremt alvorlige» forbrytelser.
I formiddag gikk et stille opptog gjennom Villiers-le-Bel, bestående av flere hundre personer som ville hedre de to ungdommene som, uten hjelmer og på en stjålet motorsykkel, døde i et sammenstøt med en politibil, søndag. De marsjerende krever at hele sannheten om hva som skjedde under ulykken, kommer for en dag.
Kilde: Le Figaro.