Ytringsfrihet

På flukt fra islamistene

"Jeg kan ikke akseptere en religion som forfølger mennesker av en annen tro og som undertrykker kvinner", skrev Taslima Nasrin i sin debutroman "Skam", i 1994. For dette utsagnet måtte hun rømme sitt hjemland, Bangladesh, med en draps-fatwa og en dusør på sitt hode. Siden har hun bodd i India, men på torsdag måtte hun flykte på ny. Tusenvis av rasende islamister tok til gatene i Kalkutta og forlangte at myndighetene utviser Nasrin fra landet. Hun er nå under politibeskyttelse på et ukjent sted i delstaten Haryana.

Det er dette utsagnet som særlig provoserer islamistene:

Hvis en religion tillater forfølgelse av mennesker av en annen tro, hvis en religion holder kvinner i slaveri, hvis en religion holder kvinner nede i uvitenhet, da kan jeg ikke akseptere denne religionen.

Utsagnet sto på trykk i Taslima Nasrins debutroman Lajja (Skam) som ble utgitt i 1994. Dette ble for sterk kost for det religiøse etablissementet i Bangladesh, som utstedte en fatwa som påkaller Nasrins avrettelse samt utlovet en dusør til den som måtte påta seg ansvaret med å fullende dommen. I de påfølgende opptøyene flyktet Nasrin Bangladesh, og hun har siden den tid bodd i eksil i Calcutta, India. På et eller annet vis har lokale islamister nylig fått snusen i hvor Nasrin oppholdt seg, noe som førte til at tusenvis av rasende islamister tok til gatene i Kalkutta, torsdag i forrige. De forlangte at myndighetene måtte utvise henne fra landet. Torsdag kveld flyktet Nasrin Kalkutta under politibeskyttelse. Indiske myndigheter satte henne på flyet til delstaten Jaipur, men de lokale styresmaktene der ville ikke gi henne beskyttelse og tvang henne videre. Angivelig skal Nasrin nå være brakt i sikkerhet på et hemmlig tilfluktssted i delstaten Haryana, hvor de lokale myndighetene også har påtatt seg ansvaret for hennes sikkerhet. Det er Der Standard (tysk) og Kleinreport (tysk) som melder dette. Se ellers Taslima Nasrins hjemmeside.