Vold og overgrep

Osman-brødre utvist fra Norge

11.07.06 (oppdatert 13.07.06): To av brødrene til den drapsdømte Osman Omar er utvist fra Norge. Men ingen vet hvor de er.

Marita Strøm ble skutt og drept på ferietur i Nord-Irak, og hennes irakiske ektemann Osman Omar er dømt for mordet. Osman har ønsket å få sone dommen i Norge, da han ville ha kontakt med sine barn. En av døtrene ble også skadet under skytingen.
Deres barn er tatt hånd om av Maritas søstere i Namsos, etter en kamp om å få barna tilbake til Norge fra Nord-Irak. Ektemannens to brødre, som de hevder de er, og som også bodde i Namsos, forlangte samværsrett med barna og truet med å gå rettens vei. Det ble derimot avdekket at brødrene, sammen med Maritas ektemann, hadde fått opphold på falsk grunnlag i Norge. En av brødrene er i tillegg tidligere straffedømt for grov vold. Den ene av brødrene som nå er utvist, Farhad Osman, søkte om å få samsværsrett til barna, men dette forsøket på å få bli i Norge under dekke av samsværsrett mislyktes. Han ble derimot dømt i Namdal tingrett for trusler mot familien Strøm.

Begge brødrene er utvist fordi de har kommet til landet på falske premisser. I tillegg er det stor usikkerhet omkring deres nye identitet. Myndighetene fester ikke lit til idenitetspapirene brødrene har lagt fram for UDI. Det er usikkert om brødrene faktisk har forlatt Norge, melder Namdalsavisa.no

Drapsdømte Osman kan bli millionærDrapsdømte Osman Omer Osman kan bli millionær, da kona Marita Strøm var forsikret for én million kroner. På grunn av norske lover arver nå Osman pengene – mens hans sitter i livsvarig fengsel i Nord-Irak for drapet på sin kone. Hans tre barn i Norge får derimot ingenting. Advokaten til barna ønsker derimot å forhandle med Osman, slik at barna får pengene, melder NRK.no