Ytringsfrihet

Musikal anklaget for blasfemi

Adam og Eva er tildelt nye roller i en musikal i London. Adam er medlem af Ku Klux Klan og Eva har inntatt rollen som nattklubbdanserinne. Musikalen "Jerry Springer - The Opera" er blitt svært så populær. Men den er anmeldt for blasfemi, og saken er på vei til høyesterett. Klageren hevder at den aldri var blitt oppført eller sendt på TV hvis det hadde vært en satire over islam.

Musikalen ”Jerry Springer – The Opera” ble satt opp i Londons Westend i 2003 og frem til 2005 ble den spilt 609 ganger før den dro på turné i England. Siden har den vært i USA, der den i januar ble spilt to ganger i Carnegie Hall i New York med Harvey Keitel som Springer. Og den ender kanskje opp på Broadway. I 2005 ble den også vist på BBC 2, der den hadde over 2,4 millioner seere. BBC mottok 63.000 klager på musikalen. Den er også tilgjengelig på dvd.

En kristen aktivist, Stephen Green, som representerer organisasjonen Christian Voice er så opprørt over den britiske suksessmusikalen at han søker å få showets produsent og sjefen for BBC 2 dømt for blasfemi, skriver JP.dk.

BBC-sjefen er tidligere frikjent ved en lavere rettsinstans, men Green har nå fått saken brakt inn for høyesterett i London, der den skal behandles denne uken.

Klageren mener at det i løpet av de to timene musikalen varer, fremsettes om lag 8.000 obskøniteter. Han mener også at den aldri hadde blitt oppført, eller sendt på TV, hvis det hadde vært en satire over islam.

Flere har blandet seg inn i det betraktes om en opphetet debatt om musikalen, også menneskerettighetsgruppen Liberty. De mener blasfemiloven burde ”anbringes på en hylle i et støvet arkiv, og ikke brukes til å anlegge upassende rettssaker mot kunsten.”

De 20 mest fornærmende

Det er som kjent ikke første gang at kunstneriske uttrykk har vakt religiøs vrede. Den britiske avisen The Times har utarbeidet en liste over de 20 mest markante sammenstøt der ett av de sentrale nøkkelord er blasfemi. Her kommer musikalen ”Jerry Springer – The Opera” på en «beskjeden» 15.plass. På 4.plass ligger ”Submission” (Theo van Gogh og Ayaan Hirsi Ali), 3.plass er ”Piss Christ”, 2.plass er ”Sataniske vers” og på 1.plass, ja, der ligger Jyllands-Postens Muhammed-karikaturer.

Listen er tilgjenglig hos Times Online