Islam

Krekar forsvarer drap av sivile

Mullah Krekar sier i et intervju med australsk kringkasting at islams hellige krigere har rett til å sloss mot korsfarerne i Irak. Men dette gjelder ikke kun soldater. "Ifølge islam er det tillatt for meg å drepe tolken deres, drepe folk som gir dem mat, vann eller medisiner. Alle er med i krigen", sier Krekar til det australske kringkastingsselskapet ABC.

Mullah Krekar sier i et intervju med australsk kringkasting at han har rett til
å drepe australske soldater. Han forsvarer også drapet på en australsk
journalist. Det er tillatt for meg å drepe australske soldater i Irak. Ifølge islam er det
tillatt for meg å drepe tolken deres, drepe folk som gir dem mat, vann eller
medisiner. Alle er med i krigen, sier Krekar til kringkastingsselskapet
ABC.ABC skriver i sin synopsis av intervjuet at Krekar over internett
oppfordrer sine tilhengere til å drepe australske og amerikanske soldater.Krekar rettferdiggjør i intervjuet også drapet på den australske
frilansjournalisten Paul Moran, som ble drept av en selvmordsbomber nord i Irak
i mars 2003.- Han drepte ingen. Han var en kameramann, sier ABCs
korrespondent Mark Corcoran.- Han var også sammen med fienden, svarer
Krekar som mener Moran «hadde feil jobb til feil tid».

Ovenstående er sakset fra en NTB-melding som er referert i blant annet VG. Noe av det interessante med Krekars uttalelser her, er at de forteller oss noe om islamsk krigsetikk hva angår hvem som betraktes som legitime mål for væpnede krigshandlinger. Vi har ofte hørt islamske ledere si at de fordømmer ethvert angrep på uskyldige sivile. Problemet her er at begrepet «uskyldige sivile», i islamsk forståelse, ikke svarer til det vestlige folk, eller genèvekonvensjonen for den saks skyld, legger i begrepet «sivile». For Krekar ser vi at enhver som på noe vis hjelper okkupasjonsmakten, om så bare ved å gi dem vann eller medisiner, er å regne som stridende og et legitimt mål for væpnet jihad. Det eksakt tilsvarende har Yusuf al-Qaradawi sagt om enhver som på noe vis hjelper okkupasjonsmakten i Irak. Vi snakker altså her om en krigsetikk som legitimerer drap på sykepleiere, utviklingsingeniører, journalister, med fler, dersom disse på noe vis kan sies å ha noe med fienden å gjøre. Denne lille finessen med hensyn til definisjonen av hvem som er stridende og hvem som er uskyldige sivile, har ført til mang en misforståelse. Vi får takke Krekar for at han hjelper til med å opplyse offentligheten om hva som egentlig menes når islamske ledere fordømmer drap på «uskyldige sivile».